Meteen prijs in zijn eerste Tour voor Fabio Jakobsen. ©  BELGA

Fabio Jakobsen wint meteen bij zijn Tourdebuut: “Hier droom ik al vijftien jaar van”

Fabio Jakobsen (25) won in zijn eerste Tour de France meteen de eerste massaspurt. Hij klopte Mads Pedersen en Wout van Aert op de meet.

  De sprinter van Quick Step-Alpha Vinyl kreeg de voorkeur van de ploeg op Mark Cavendish en bedankte meteen met een knappe zege. “Vandaag is een ongelooflijke dag. Het was een lang proces om terug te keren na mijn ongeval (zijn zware crash in de Ronde van Polen in 2020, nvdr). Deze zege is voor alle mensen die mij al die tijd gesteund hebben.”

  Jakobsen had ook meteen een analyse van de sprint klaar. “Het team hield mij goed vooraan, dus van de valpartij heb ik niks gemerkt. Er was een linkse-rechtse bocht en dan zaten we al in de laatste rechte lijn. Morkov zette mij af in het wiel van Van Aert en ik kon op het slot nog voorbij hem en Pedersen. Als ik het zo vertel, klinkt het simpel, maar dat was het niet. Er was ook wat gedoe met Sagan, we raakten elkaar maar gelukkig bleven we recht. Als sprinter is de Tour de France het hoogste toneel; hier wil je het doen. Hier droom ik al vijftien jaar van.”

  Patrick Lefevere emotioneel: “Ik sta nog te bibberen”

  Manager Patrick Lefevere van QuickStep-Alpha Vinyl startte de Tour met twee ritzeges op rij. “Dat bewijst dat we de juiste keuze gemaakt hebben.”

  Lefevere werd er zowaar emotioneel van. “Ik zit er nog een beetje van te bibberen. Als je het parcours van Fabio bekijkt… Van Polen tot Nyborg, ik ben superblij voor hem. Voor ons is de Tour fantastisch gestart in elk geval. Dit bewijst ook dat we de juiste keuze gemaakt hebben in onze selectie. De winnaar heeft altijd gelijk. Alleen jammer dat Yves zijn gele trui kwijt is, maar bon.”

  “Fabio kwam heel laat, maar hij heeft in de laatste meters nog die versnelling in de benen die maar weinig renners hebben. Het was een hele hectische eindfase met renners die nog hun spurter naar voor proberen te brengen maar daar eigenlijk de power niet voor hebben, met gevaarlijke manoeuvres en valpartijen tot gevolg. Yves en Morkov lagen erbij, maar het is uiteindelijk nog goed afgelopen.” (nvh)

  Aangeboden door onze partners