©  REUTERS

AAN DE START. Yves Lampaert na eerste gele nacht: “De adrenaline blijft maar door mijn lijf gieren”, Wout van Aert: “Die lange brug gaat het sowieso zwaar maken”

“Ik heb niet zo goed geslapen in het geel”. Dat vertelde gele trui Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) met kleine oogjes aan de start van de tweede etappe. “De adrenaline bleef maar door mijn lief gieren. Pas rond de klok van twee kon ik eindelijk in slaap vallen vannacht. Het was een kort nachtje.” In de tweede etappe mogen wellicht de topsprinters hun hart ophalen. Enkele reacties bij de start in Roskilde.

Jeroen De Pauw, Stijn Joris, Michael Van Damme

Lampaert heeft er dan ook een speciale avond opzitten na zijn triomf in de openingstijdrit vrijdag in Kopenhagen. “Het was zeer bijzonder om dat met mijn ploegmaats en de staf te vieren: omhelzingen en knuffels, een glaasje champagne drinken en dan op de kamer tot rust komen.” De West-Vlaming blijft voorlopig gespaard van het coronabeestje dat binnen Quick-Step Alpha Vinyl de ronde doet. “Het is jammer dat Tom (ploegleider Steels red.) hier niet bij kon zijn. Hopelijk blijft de rest van de ploeg ervan gespaard.”

Moeilijk te vatten

“Het is echt nog niet doorgesijpeld. Het is moeilijk om vatten. Ik mag hier een van de mooiste truien uit het wielrennen dragen. Te zot voor woorden. Enkel de regenboogtrui staat daar nog een beetje boven.

Vandaag zet de wolfpack alles op sprinter Fabio Jakobsen. In de sprinttrein neemt Lampaert de voorlaatste positie in, voor lead-out Michael Morkov. “Maar als alles goed gaat, moet het toch ook mogelijk zijn om mijn trui te behouden. Vandaag staat de wind niet echt gunstig voor waaiers, dus een sprint moet mogelijk zijn.”

Yves Lampaert in zijn gele trui voor de start in Roskilde. ©  REUTERS

Fabio Jakobsen: “We gaan sowieso sprinten vandaag”

“Ik ben eigenlijk altijd nerveus voor een wedstrijd, dus vandaag zeker”, klinkt het bij de spurtbom van Quick-Step Alpha Vinyl. “Ik denk dat we sowieso gaan sprinten vandaag. De vraag is hoe groot de groep nog is aan de meet. Er staat onderweg sowieso wind, alleen weet ik niet of het parcours zich echt leent voor waaiers. Alle renners zijn ook nog fris aan het begin van een grote ronde, dus om dan een waaier op poten te zetten is lastig.”

In een mogelijke massasprint komt Jakobsen wellicht ook Dylan Groenewegen weer tegen, de zijn vreselijke val in de Ronde van Polen veroorzaakte enkele jaren geleden. “Daar ben ik niet echt meer mee bezig. Maar als het een sprint wordt, win ik wel het liefste tegen hem”, klinkt het toch bij Jakobsen.

Wout van Aert: “Op de brug is het volledig open. De wind heeft er vrij spel”

”Die brug van 18 kilometer zal de finale zeker zwaar maken”, voorspelt Wout van Aert, de tweede in het klassement. “Ik denk dat ze voorspellen dat de wind daar wel op de kop zal zitten, maar het is daar volledig open dus. De wind heeft daar vrij spel, dus het zal sowieso zwaarder zijn dan gewoonlijk”, aldus de sprinter van Jumbo Visma.

Wout van Aert. ©  BELGA

Caleb Ewan: “We mogen de sprint niet missen”

Wie ook op een massasprint rekent, is Caleb Ewan. De Australiër van Lotto Soudal zint op revanche na een mislukte Giro. “Het belangrijkste vandaag wordt dat, als er een sprint is dat we die niet missen”, duidt Ewan op het gevreesde waaiergevaar. “De wind staat wellicht in de verkeerde richting om grote schade aan te richten. Maar het wordt sowieso een hectische dag. Als ik eerlijk ben, weet ik niet wat er allemaal kan gebeuren. We hebben grote, klassieke types meegenomen naar deze Tour. Hopelijk kunnen zij me op de gevaarlijke brug in een goede positie houden en me richting de laatste kilometers loodsen.”

LEES OOK.Volg live de eerste rit in lijn van de Tour de France.

Jasper Philipsen: “Mocht het kunnen zou ik die eerste tweehonderd kilometer willen skippen”

“Het wordt opletten geblazen hoe de wind zich vandaag gedraagt. We zullen sowieso informatie van de wagen krijgen, maar dan nog kan er altijd iets gebeuren. Mocht het kunnen zou ik die eerste tweehonderd kilometer gewoon skippen en meteen aan de sprint beginnen”, lacht Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). “De eerste rit in lijn in de Tour staat meestal garant voor spektakel en valpartijen, hopelijk blijf ik daarvan gespaard.”

Jasper Philipsen. ©  BELGA

LEES OOK. De voorgangers van Yves Lampaert: ook voor hen was geel het hoogtepunt in hun carrière

Dylan Groenewegen: “Wij hebben een van de beste lead-outs voor een sprint”

Een van de grote favorieten als het op een massasprint aankomt, is de Nederlander Dylan Groenewegen (Team BikeExchange): “Ik ben ervan overtuigd dat wij een van de beste lead-outs hebben, maar ook Quick-Step Alpha Vinyl heeft een sterke sprintploeg mee.” Ook Groenewegen denkt dat er niet genoeg wind over de Deense wegen waait om schade te veroorzaken. “Het zal nerveus zijn, maar niet meer dan dat.”

Meer over Quick-Step Alpha Vinyl Team

Aangeboden door onze partners