VOORBESCHOUWING TOUR 2022. RIT 2 (Roskilde-Nyborg): Scheurt het koningskoppel Van Aert-Van der Poel op de Grote Beltbrug het peloton aan flarden?

In deze etappe moét het gebeuren. De onverwacht geletruidrager Yves Lampaert is een verwittigd man want hij sprak ons al weken geleden over deze rit. De Denen spreken zelfs al meer dan twee jaar over de rit waar het peloton dwars door de zee rijdt. De etappe over de Grote Beltbrug zou de wereld waaierwielrennen in al zijn schoonheid moeten geven. Aan het eind wint er dan de snelste sprinter van de kopgroep. Patrick Lefevere hoopt dat het Fabio Jakobsen is, John Lelangue tipt op Caleb Ewan, Hilaire Van der Schueren op Alexander Kristoff, terwijl Merijn Zeeman het liefst Wout van Aert ziet heersen en Christoph Roodhooft dan weer Mathieu van der Poel...

Hugo Coorevits

* Start: 12.35 uur

* aankomst: rond 16.59 uur

* Afstand: 202,2 km (defilé van 5,5 km)

Het parcours

Het is de op twee ritten na meteen langste etappe van de Tour. Het parcours loopt in Seeland eigenlijk 178 km lang langs de kust. Koersdirecteur Thierry Gouvenou hoopt dat er in dit deel al kans op waaiervorming is. De wind die uit de Grand Belt komt kan daar al zijdelings op het peloton inspelen. Met als gevolg: breuken in het peloton, valpartijen, nervositeit. Gevloek, getier.

In het eerste gedeelte (tussen km 62 en 88,2) zijn er ook drie hellingen van vierde categorie, zodat de bergprijs zaterdagavond in Nyborg kan worden uitgereikt, maar please, dat stelt niets voor hoor. Het is vooral om de sponsor van de bergtrui toch ook zijn visibiliteit te geven. Onderweg en op het podium.

Dé absolute vedette van het Deense drieluik is evenwel de Storebaelt Bridge, ook bekend als de Grote Beltburg waar eigenlijk nooit fietsers mogen over rijden. Tenzij vandaag, de Tour de France.

Onze sterren:

Fabio Jakobsen is een kind van de wind. Hij moet zich voorin kunnen handhaven om dan in Nyborg te demonstreren hoe snel hij wel is. Met Nyborg en Sönderberg van zondag heeft de Nederlander van Patrick Lefevere twee uitgelezen kansen op rij. Maar zo denken ook Wout van Aert, Caleb Ewan, Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Dylan Groenewegen en zelfs Alexander Kristoff erover. Het wordt de eerste echte Toursprint, al bestaat de kans dat het een groepsspurt is. Daar beslist de wind over. Eén zaak is zeker: het zal een fiere Yves Lampaert zijn die zal proberen de sprinter van Lefevere naar de zege te loodsen.

*** Fabio Jakobsen

** Wout van Aert, Caleb Ewan

* Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Dylan Groenewegen

 ©  BELGA

Dit zijn de sleutelmomenten:

De Grote Beltbrug boezemt alle Tourdeelnemers schrik in. De hangbrug verbindt het eiland Funen (Nyborg) met Seeland (Korsör). De brug kwam vierentwintig jaar geleden in gebruik. Maar waarom iedereen bij de gedachte alleen al om 18 km lang over de zee-engte van de Grote Belt te rijden? De doorvaarthoogte is 65 meter, wat betekent dat het peloton hoog boven de zee rijdt. Daarenboven ligt de finish amper 2000 meter na de brug, zodat daar al duchtig zal gemanoeuvreerd worden op deze autoweg die bestaat uit twee vakken en die wel nog een pechstrook telt en een behoorlijk hoge afrastering. In de wetenschap dat een eerste Tourweek sowieso bloednerveus is, kan het daar proper worden. Eigenlijk hoopt de Tourorganisator daar op een herhaling van de waaierrit van zeven jaar geleden tussen Utrecht en Neeltje Jans toen Nairo Quintana daar al de Tour verloor. Zo bleek drie weken later in Parijs.

En dan is er nog de eerste tussenspurt van deze Tour die we in Kalundborg na 75,3 km krijgen. In de tussenspurten zijn er achtereenvolgens 20,17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en) te verdienen. Aan de finish is de verdeling in zo’n vlakke etappe als zaterdag en zondag respectievelijk 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten.

Dit moet u nog weten:

* Roskilde is na Kopenhagen de tweede Deense stad die de Tour op visite krijgt. Dat gebeurt op de laatste dag van het Roskilde Festival die internationaal een even ronkende naam is als Rock Werchter. Het stadje heeft 88.000 inwoners en was in de tiende eeuw nog de hoofdstad van Denemarken. Er is niet alleen een museum van de Vikingschepen, maar in de kathedraal liggen de resten van 21 koningen en 19 koninginnen.

* Het weerbericht dat organisator Amaury Sport vrijdagavond vrijgaf, was duidelijk: in de omgeving van de Grote Beltbrug windstoten tot 40 km per uur. In Roskilde bij de start wordt een temperatuur van 14 à 15 graden verwacht en dat loopt in de loop van de etappe op tot maximum 22 graden. Er is een lichte kans op onweer. De zuidwester zou een snelheid hebben van 20 km per uur maar kan dus dubbel zo hard blazen in de omgeving van de gevreesde brug van 18 km. Het dreigt een zware werkdag te worden voor het Tourpeloton.

Meer over Tour de France

Aangeboden door onze partners