De man is volgens het college van deskundigen toerekeningsvatbaar. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Riemstenaar riskeert 8 jaar cel omdat hij kogels afvuurt op agenten: “Hij is toerekeningsvatbaar”

Riemst -

Een Riemstenaar (42) riskeert 8 jaar cel omdat hij met een jachtgeweer op agenten schoot aan zijn woning in Millen. Een college van deskundigen verklaarde de man toerekeningsvatbaar.

Shauni Deferm

Op 30 september 2021 verscheen de Riemstenaar voor het eerst voor de Tongerse rechter om zich te verantwoorden voor de schietpartij op 13 maart van dat jaar. Na de behandeling van de zaak stelde de Tongerse rechter in een tussenvonnis eerst nog een collega van deskundigen aan om de man te onderzoeken. De grote vraag was namelijk of hij toerekeningsvatbaar was alvorens de rechtbank wilde oordelen over de strafmaat.

Donderdagochtend werd de zaak hernomen. Volgens de gerechtspsychiaters had de man geen geestesstoornis en kan hij dus volledig verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden. Net als in oktober vorig jaar vroeg de procureur een celstraf van acht jaar, waarvan zeven jaar voor de moordpoging op enkele agenten en een jaar voor het toebrengen van slagen aan zijn echtgenote en zoontje.

Jachtgeweer

De veertiger werd aangeklaagd voor poging moord nadat hij tijdens een echtelijke ruzie het vuur opende op politieagenten die zijn woning binnendrongen. De man verloor eerder die avond alle controle en laadde zijn jachtgeweer om zich nadien te verschansen in een nis in de kelder. “Ik dacht dat ik mezelf beter van kant kon maken, maar toen ik de trekker wilde overhalen kon ik het gewoon niet”, zo vertelde hij vorige jaar voor de Tongerse rechtbank.

Ondertussen riep zijn vrouw via een openstaand raam op de bovenverdieping om hulp. Een toevallige passant verwittigde de politie. Twee patrouilles van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst kwamen ter plaatse. Twee agenten drongen het huis binnen terwijl twee andere politiemannen de voordeur bewaakten.

Toen de twee agenten in de woning de kelderdeur opentrokken, liep het fout. “Op het moment dat mijn cliënten de trap afdaalden, schoot de beklaagde met het vuurwapen twee keer in hun richting. Een van de agenten voelde meteen de luchtverplaatsing van de kogel aan zijn gezicht. Hij had ook een brandend gevoel aan zijn hand door een schampschot. De twee politiemannen moesten vluchten voor hun leven”, aldus de advocaat van de betrokken agenten, meester Rachelle Neven.

Posttraumatisch stresssyndroom

De vier agenten zochten dekking in de Kattestraat en de Trinellestraat. Ondertussen kwam er nog een derde ploeg ter plaatse voor versterking. De veertiger liep van de kelder naar de eerste verdieping om vervolgens op zolder enkele pannen van het dak weg te duwen. Uiteindelijk vuurde de man vier keer richting het dienstvoertuig dat geparkeerd stond voor zijn woning. De agenten raakten niet gewond.

De veertiger gaf zich uiteindelijk over en verklaarde steeds dat hij nooit de bedoeling had om de agenten te doden. De advocaat van de man, Gino Houbrechts, vraagt de vrijspraak voor poging moord omdat de agenten volgens hem nooit in een mogelijke kogelbaan terecht zijn gekomen.

De zes betrokken inspecteurs vragen toch schadevergoedingen tussen 5.000 en 15.000 euro omdat ze kampen met een posttraumatisch stresssyndroom. “Elf jaar geleden, bijna dag op dag met deze feiten, liet collega Eddy Strijckers in Bilzen het leven tijdens een identiek schietincident. Dat speelt zeker een rol om zo’n bedragen te mogen vragen”, zo klonk het.

Vonnis volgt op 1 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer