Grootvader krijgt 40 maanden cel met uitstel omdat hij kleindochter (9) seksueel misbruikte

Genk -

Een Italiaanse man (67) uit Genk krijgt 40 maanden cel met probatie-uitstel omdat hij in 2020 zijn 9-jarige kleindochter misbruikte. De man moet een begeleiding volgen voor zijn seksuele problematiek.

Shauni Deferm

Op 11 oktober 2020 stapten de ouders van het 9-jarig meisje naar de politie omdat hun dochter hen verteld had over het seksueel misbruik door haar grootvader. De feiten vonden plaats tijdens de zomervakantie van dat jaar. Het meisje was na de feiten volledig van slag. Ze huilde en schreeuwde waardoor ze het misbruik aan haar ouders moest opbiechten.

De eerste feiten vonden plaats op 27 augustus 2021, toen de grootvader samen met zijn kleindochter in de tuin rondliep. Hij schuurde met zijn geslachtsdeel tegen het meisje aan en liet zijn penis vluchtig zien. Twee dagen later gebeurde hetzelfde, maar toen ging hij nog een stapje verder door het kind te dwingen om zijn penis aan te raken. Zelf betastte hij het kind aan haar borsten en vagina door zijn hand in haar slipje te steken.

Spijt

Volgens de rechter zijn de verklaringen van het meisje gedetailleerd, consistent en duidelijk in tijd en ruimte afgebakend. Op 17 november 2020 werd de zestiger met de beschuldigingen geconfronteerd tijdens een verhoor. Hij bekende meteen de feiten en bevestigde het verhaal van zijn kleindochter. Ook tijdens de behandeling voor de Tongerse rechtbank begin deze maand gaf hij de feiten opnieuw toe.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met de ernst van de feiten, de omstandigheden en de traumatische gevolgen voor het kind en haar ouders. Maar omdat de man zijn spijt uitdrukte en meteen na de feiten vrijwillig in behandeling ging, wordt de celstraf van 40 maanden met uitstel onder voorwaarden opgelegd. Zo moet de man zich verder laten begeleiden. Buiten de celstraf wordt hij ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

Zijn kleindochter krijgt een schadevergoeding van 7.000 euro. De ouders van het meisje krijgen elk 250 euro.