De mannen riskeerden 8 jaar cel maar kregen donderdag de vrijspraak voor de moordpoging. 

De mannen riskeerden 8 jaar cel maar kregen donderdag de vrijspraak voor de moordpoging. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Rechter vindt schieten op liefdesrivaal van kameraad geen moordpoging: “Ze wilden angst aanjagen”

Genk -

De procureur eiste 8 jaar cel voor drie mannen die twee kogels afvuurden op een liefdesrivaal, maar de rechter sprak hen hiervoor vrij. “Ze wilden gevoelens van angst teweegbrengen”, zo luidt het vonnis.

Shauni Deferm

De gespannen sfeer ontstond begin 2020 toen de relatie tussen het slachtoffer en zijn toenmalige vriendin fout liep omdat zij hem liet staan voor een andere man. De nieuwe vriend van de vrouw kon haar ex echter niet luchten. “Mijn cliënt kreeg dreigberichten waarin de nieuwe vriend van de ex van mijn cliënt zei dat hij met een pistool zou komen zwaaien”, zo sprak de advocaat van het slachtoffer tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse rechtbank. Het slachtoffer stapte met de berichten naar de politie, waardoor de nieuwe partner werd gearresteerd. “De entourage van die man nam het mijn cliënt zeer kwalijk dat hij klacht had neergelegd”, zo ging de raadsman van het slachtoffer verder. “Een van die vrienden begon dan zelf ook dreigberichten te sturen. Hij waarschuwde mijn cliënt dat hij op een avond kogels zou ontvangen.”

Nederlandse waggie en clownsmaskers

Op 17 juni 2020 was het zover en trokken de drie vrienden om 00.48 uur naar de woning van het slachtoffer in de Kuilenstraat in Genk. Een van hen moest de wagen regelen, “want een Nederlandse waggie valt op als we iemand moeten neerschieten”, zo klonk het volgens de aanklager in de onderlinge sms-berichten. Ze hadden verder ook contact met een speelgoedwinkel om clownsmaskers te regelen, die ze uiteindelijk ook droegen tijdens hun strafexpeditie.

Toen het slachtoffer iets na middernacht de oprit van zijn ouderlijke woning in Genk opreed, passeerde de zwarte Mercedes met de drie beklaagden langzaam voor het huis. “Ze deden hun raam naar beneden en de bestuurder schoot twee kogels doelgericht op de wagen van mijn cliënt”, aldus de advocaat van het slachtoffer. “Er raakte gelukkig niemand gewond, maar er ontstond wel grote paniek. Ook de moeder, broer en de neef van mijn cliënt waren enorm geschrokken.”

Poging moord met voorbedachtheid

De procureur sprak over een poging tot moord waarbij het oogmerk om te doden en de voorbedachtheid bewezen zouden zijn. “Ze schoten met een kaliber 7.65 op een zeer korte afstand naar het slachtoffer. Wanneer je op dergelijke korte afstand met een zwaar kaliber schiet, twee keer zelfs, dan is het duidelijk dat dat potentieel dodelijk is. Dat er geen doden gevallen zijn, is een wonder”, zo klonk het. “Ze hebben voorafgaand aan de feiten onderling contact gehad. Ze hebben een wagen en maskers geregeld. Er was dus een duidelijk plan en een uitvoering ervan. Ook de voorbedachtheid is dus bewezen.” De aanklager vroeg voor de drie mannen een opsluiting van acht jaar en een ontzetting uit de rechten.

Vrijspraak

De rechter was echter niet overtuigd van het feit dat de drie vrienden de liefdesrivaal van hun kameraad wilden doden. Volgens de rechter werd niet het voertuig van het slachtoffer maar wel een andere geparkeerde Volkswagen Golf doorboord met een kogel. Van de tweede kogel was bovendien geen spoor, waardoor een tweede kogelbaan door de ballistische deskundige niet kon worden gereconstrueerd.

“Het blijkt dus niet boven enige redelijke twijfel dat de beklaagden de intentie hadden om de twee kogels in de richting van de slachtoffers af te vuren en hen hiermee dodelijk te verwonden. (…) De subjectieve gevoelens van de slachtoffers dat zij in de vuurlinie lagen, doen aan de voorgaande conclusie geen afbreuk”, zo luidt het vonnis. De beklaagden werden dan ook vrijgesproken voor de moordpoging.

Geen moordpoging, wel bedreigingen

Voor de bedreigingen en de vernielingen aan de geparkeerde auto door de kogelinslag werden ze wel schuldig bevonden. “Het is zonneklaar dat de beklaagden door hun handelen gevoelens van angst wilden teweegbrengen bij de slachtoffers buiten aan de woning en binnen in de woning”, aldus de rechter in het vonnis.

Hiervoor kregen de mannen celstraffen tussen zes en achttien maanden en geldboetes van 800 euro. Vijf mensen stelden zich burgerlijke partij, waaronder de liefdesrivaal en enkele familieleden die op het moment van de feiten in de woning aanwezig waren. In totaal krijgen zij schadevergoedingen van 6.500 euro.