©  Vermin Twins

Vermin Twins ontpopt in nieuwe gedaante: “We voelen ons prima in het vagevuur”

Hasselt/Koksijde -

Tien jaar na hun debuut zijn Vermin Twins terug met een album dat compleet anders klinkt dan we van hen gewoon waren. Met nummers maar ook met clips en outfits die je naar een andere wereld katapulteren. “Lotte heeft kilometers aan elkaar liggen haken.”

Christof Rutten

Vermin Twins is nog altijd de bijzonder creatieve tandem Lotte Vanhamel en Micha Volders, allebei 42. Lotte woont tegenwoordig in Koksijde. Micha (zie ook Meteor Musik, Chrome Brulée, El Guapo en ook lesgever aan PXL-Music) opereert nog altijd vanuit Hasselt.

 

 ©  Vermin Twins

Hun nieuwe plaat heet Pop, maar hun muziek in één specifiek hokje duwen is quasi onmogelijk. Door de vele percussie voelt het heel erg tribaal aan, soms wat mysterieus oosters, en heel soms wat jazzy. Enfin, misschien. In ieder geval: niet meer zo trashy elektronisch als tien jaar geleden.

“We wilden op zoek gaan naar andere klanken”, zegt Micha. “Schurende klanken, die op de grens balanceren van wat wordt ervaren als muziek. Ik heb op zowat alles liggen slaan wat ik tegenkwam. Het is muziek die afkomstig lijkt te zijn van een andere beschaving in een ander universum. Met een woordenschat die anders is dan die van de westerse pop.”

Beest

Het instrumentarium zit er ook voor een deel tussen: zhonghu, erhu, balafon, zootcase, eaglebone whistle… Que? “Ik ben allerlei fluiten beginnen spelen”, zegt Lotte. “En met Kerst kreeg ik van mijn broer Tim de basklarinet cadeau die van mijn vader (folkmuzikant Fons Vanhamel, nvdr.) was geweest. Daarop ben ik beginnen oefenen en oefenen. Ik heb vroeger wel sax gespeeld, maar klarinet is toch nog heel wat anders. Het voelt alsof je letterlijk leven blaast in een instrument, in klank.” “Voor mij klinkt het als een beest”, zegt Micha.

Vanwaar de titel Pop, willen we weten. “Het was een lange zoektocht naar iets nieuws”, zegt Lotte. “Het was wachten tot een nieuwe vorm zich zou ontpoppen. En we werken ook met een pop! Puntman!”

Geen regels

Waarmee we op het verbluffend knappe visuele aspect van Vermin Twins geraken. Die puntige pop duikt op in hun zelfgemaakte clips. En dan die outfits: zelf gebreid? “Zelf gehaakt”, zegt Lotte. “Ze heeft kilometers bijeen gehaakt voor deze plaat”, zegt Micha.

De grens tussen muziek en kunst is voor hen onbestaande. “We zouden wel graag al onze creaties eens willen exposeren. De poppen, de maskers, de outfits, de voorstudies, de tekeningen, de clips… Als iemand zich geroepen voelt om dat te doen: bel ons. Zeker in de wereld van nu voelen we allebei een grote drang om te creëren. Een nieuwe wereld scheppen voor ons en de luisteraar. Je fantasie is de enige plek waar je nog écht vrij kan zijn. Wij houden ons aan geen enkele regel.”

Rijk worden ze daar niet van. “Maar om ‘groot’ of ‘beroemd’ zijn, gaat het niet. We willen genoeg platen verkopen om weer iets nieuws te kunnen creëren. Wat we maken is misschien niet radicaal genoeg voor avant-gardisten, en te ‘raar’ voor het grote publiek. We zitten dus in het vagevuur, maar daar voelen we ons prima.”

‘Pop’, Vermin Twins, nu te beluisteren.

Vermin Twins speelt op 5 augustus op AFF in Genk.

www.vermintwins.com

Meer over Muziek

Aangeboden door onze partners