18 Belgen starten vrijdag in de Tour, waarvan zes debutanten

18 Belgen staan vrijdag in Kopenhagen aan de start van de 109de Tour de France. Dat zijn er vier minder dan vorig jaar. Bij die 18 zitten zes debutanten.

Werner Bourlez

  Door het gedwongen forfait van Tim Declercq (positieve coronatest) zullen er vrijdag in principe 18 Belgen aan de start staan in de Tour. Al kan dat aantal nog veranderen (in positieve en negatieve zin) moest corona voor nog meer slachtoffers in het peloton zorgen. Een overzicht.

  Wout van Aert (27, Jumbo-Visma): de grote Belgische hoop op succes. Gaat voor ritzeges (op alle terreinen), de groene trui en kan geel pakken in de eerste week. Zelfs kanshebber in de openingstijdrit.

  Tiesj Benoot (28, Jumbo-Visma): luxeknecht voor Primoz Roglic en Jonas Vingegaard in de bergen en overgangsritten maar ook helper van Wout van Aert in zijn strijd voor groen.

  Nathan Van Hooydonck (26, Jumbo-Visma): Tourdebutant die vooral Wout van Aert drie weken lang moet bijstaan.

  Philippe Gilbert (39, Lotto Soudal): Rijdt zijn twaalfde en laatste Tour, want de enige geselecteerde Waal stopt op het einde van het seizoen. Is een vrijbuiter: kan de man die veertig wordt op de dag van de vierde rit een allerlaatste keer verbazen?

  Tim Wellens (31, Lotto Soudal): wil na twee ritzeges in Giro en twee in de Vuelta eindelijk ook eens scoren in de Tour. Zou mooi afscheidscadeau zijn voor Lotto Soudal, want de Limburger vertrekt naar UAE Team Emirates.

  Brent Van Moer ( 24, Lotto Soudal): vorig jaar een revelatie in de Tour, die bij zijn debuut bijna de sprinters verschalkte. Reed tot nu een tegenvallend seizoen maar hoopt dat de kentering komt in de Tour.

  Florian Vermeersch (23, Lotto Soudal): Debutant die in de eerste plaats Caleb Ewan moet helpen aan ritzeges in de sprint. Maar zal ongetwijfeld zijn eigen kans mogen gaan in de vijfde rit, over de kasseien.

  Frederik Frison (19, Lotto Soudal): Moet zich volledig wegcijferen voor het team. Zal vooral veel op kop van het peloton sleuren om de vroege vlucht terug te halen om zo de kans te geven aan Caleb Ewan om te sprinten om de zege.

  Jasper Philipsen (24, Alpecin-Deceuninck): De sprinter van het team, kreeg de voorkeur op Belgisch kampioen Tim Merlier. Gaat in principe niet voor de groene trui, maar dat kan best wel eens veranderen.

  Edward Planckaert (27, Alpecin-Deceunick): debutant die een belangrijke rol speelt in de sprinttrein van Jasper Philipsen.

  Guillaume Van Keirsbulck (31, Alpecin-Deceuninck): meid voor alle werk die ook zijn rol moet spelen in de sprinttrein.

  Oliver Naesen (31, AG2R-Citroën): Start in zijn zevende Tour maar zal vooral kopman Ben O’Connor tijdens de vlakke ritten moeten bijstaan. Zoals hij vroeger al met succes deed bij Romain Bardet. Al is het hopen dat hij soms wel eens zijn eigen kans mag gaan door mee te glippen in de vlucht.

  Stan Dewulf (24, AG2R-Citroën): Debutant die vooral in dienst zal moeten rijden, maar net als Naesen hoopt om zijn ritje eens te kunnen uitkiezen.

  Yves Lampaert: (31, Quick-Step Alpha Vinyl): door het forfait van Declercq de enige Belg in het team van Patrick Lefevere. Zal belangrijke schakel zijn in de sprinttrein voor Fabio Jakobsen, maar hoopt om zijn slag te slaan in de kasseienrit.

  Jasper Stuyven (30, Trek-Segafredo): Moet sprint aantrekken voor Mads Pedersen maar hoopt ook op eigen succes in niet-sprintetappes.

  Dylan Teuns (30, Bahrain Victorious): gaat voor een derde etappewinst. Bij zijn vorige twee deelnames won hij telkens een prestigieuze rit: op La Planche des Belles Filles (2019) en Le Grand Bornand (2021).

  Kobe Goossens (26, Intermarché-Wanty Gobert): klimmertje dat als debutant als vrijbuiter mee moet glippen in ontsnappingen.

  Amaury Capiot (29, Arkéa-Samsic): mag zijn debuut maken, in eerste instantie als hulp in de sprints voor Hugo Hofstetter, maar in de Franse ploeg mag iedereen wel eens zijn kans gaan.

  Aangeboden door onze partners