Theo Bongonda in betere tijden. ©  Dick Demey

Theo Bongonda wil KRC Genk verlaten, stevige interesse uit de Emiraten

Het tijdperk Theo Bongonda bij KRC Genk is definitief afgesloten. De aanvaller verlaat de club na drie seizoenen. Samen met de sportieve leiding wordt een oplossing gezocht. Er is alvast interesse vanuit de Verenigde Arabische Emiraten.

Roger Cox

De 26-jarige Congolese Belg arriveert in de zomer van 2019 in Genk. De kassier van Zulte Waregem wrijft zich in de handen, de club is circa 7 miljoen euro rijker. De duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs. Na een gemiste start ontpopt Theo zich steeds nadrukkelijker als een sterkhouder. In het begin van zijn tweede seizoen volgt nog een dip maar nadien zal hij Genk naar bekerwinst stuwen, zelfs Club Brugge moet zich reppen om de landstitel veilig te stellen.

Het inspireert coach John van den Brom om aan te kloppen bij Roberto Martinez. Hij begrijpt niet dat Bongonda (en Heynen) geen oproepingsbrief krijgen voor de Rode Duivels. De bondscoach gaat echter niet mee in dat verhaal. Verder dan een voorselectie geraakt de Genkse winger niet. Daarna begint de ster van Theo samen met die van het hele team te tanen. Racing beleeft een tegenvallend seizoen en vermits hoge bomen veel wind vangen, wordt onder meer hij daarvoor met de vinger gewezen. Zeker naar het einde van het seizoen toe is het duidelijk dat hij zich in de Cegeka Arena niet meer in zijn sas voelt. Hij geeft intern aan dat zijn ambities elders liggen.

Ook na zijn vakantie houdt hij voet bij stuk. Hij zit niet langer met zijn hoofd bij Genk. De sportieve leiding van de club dringt niet aan. Ze wil vermijden dat een ontevreden speler de sfeer in de kleedkamer eventueel verziekt. Bovendien gaat Bongonda zijn laatste contractjaar in en kan er nog een transfersom worden gevraagd. Dat is de huidige stand van zaken. In afwachting van een uitweg werd overeengekomen dat Theo (net als Ugbo) individueel zal trainen, hij heeft een schema meegekregen van de medische staf. Naar verluidt, is er stevige interesse uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het clubbestuur geeft intussen te kennen dat het wel degelijk de bedoeling is om Bongonda in de kern te vervangen. Met Trésor en Paintsil zijn er wel een aantal alternatieven. Bovendien staat er met jonge talenten als Oyen, El Khannouss, Kelvin John, Abid en Nemeth heel wat aanvallend geweld te drummen. Tot daar het hoofdstuk Bongonda bij Genk. Hij speelde in totaal 111 wedstrijden in het blauwe shirt. Met 36 doelpunten en 20 assists mogen zijn statistieken gezien worden.

Aangeboden door onze partners