De beslissing komt neer op een verplichting van volledig elektrische motoren.  ©  AFP

Nieuwe auto’s in EU moeten vanaf 2035 uitstootvrij zijn

De Europese lidstaten willen dat vanaf 2035 in de Europese Unie enkel nog emissievrije nieuwe auto’s verkocht worden. De ministers voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover dinsdagnacht een akkoord in Luxemburg.

Bron: BELGA, Reuters

Een finaal compromis moet nu met het Europees Parlement onderhandeld worden. Het parlement wil nieuwe auto’s met verbrandingsmotor volledig bannen tegen 2035.

“De klimaatcrisis en haar gevolgen zijn duidelijk en dus is beleid onvermijdelijk”, zei hoofd van het klimaatbeleid van de EU Frans Timmermans. Volgens hem zet de invasie van grote gasleverancier Rusland in Oekraïne landen ook aan om fossiele brandstoffen sneller op te geven.

Het is een voorstel van de Europese Commissie dat de Europese lidstaten dinsdagnacht goedkeurden. Het herleiden van de CO₂-uitstoot van nieuwe auto’s in Europa tot nul komt de facto neer op een verplichting van volledig elektrische motoren. Op vraag van enkele landen, zoals Duitsland en Italië, aanvaardden de lidstaten wel om te overwegen om in de toekomst het licht op groen te zetten voor alternatieve technologieën, zoals synthetische brandstoffen. Tenminste als zo de uitstoot van broeikasgassen volledig afgebouwd kan worden.

De EU-landen bereikten dinsdagnacht nog een akkoord over een sociaal klimaatfonds van 59 miljard euro. Ook raakten ze het eens over een hervorming van de Europese emissiehandel. Er werd ruim zestien uur onderhandeld over het pakket. (adb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer