Ontmanteld drugslabo blijkt op klein afgelegen militair domein te liggen in Peer

Peer -

Het drugslabo dat vorige week woensdag werd ontdekt langs Burkel in Peer blijkt op een militair domein te liggen. Daar werd MDMA, grondstof voor xtc, geproduceerd. Twee verdachten werden opgepakt voor verder onderzoek.

Marij Wyers en Jan Bex

De lokale politie Kempenland is vorige week woensdag 22 juni binnengevallen in de productieruimte. Het labo blijkt op een militair domein te liggen, genaamd Burkel. Het terrein is amper 95 are groot, de grootte van een voetbalveld dus. Het is een afgelegen plaats langs de gelijknamige straat Burkel tussen het centrum van Peer en Linde. Door de vele bomen en dichte begroeiing is het terrein goed afgeschermd en nauwelijks te zien van op straat.

 

 ©  gvb

Kolonel-vlieger Koen Vanheste zegt in een reactie dat het militair vliegveld van Kleine-Brogel op geen enkele manier betrokken is bij het drugsonderzoek: “Wij vallen uit de lucht en wij zijn op geen enkel moment gecontacteerd door justitie.” Burkel zou een domein zijn van de Belgian Pipeline Organisation (BPO) dat instaat voor de levering van kerosine aan vliegvelden. Kolonel Boudry, verantwoordelijke voor BPO, heeft op de site een zogenaamde kraamkamer. “Dat dient om in geval van rampen eventuele secties van het pijpleidingennet af te sluiten. Onze hoofdopdracht is het leveren van brandstof aan de NAVO-troepen in Europa.” De kolonel werd in kennis gesteld van het gerechtelijk onderzoek. Hij benadrukt dat er geen werknemers van BPO betrokken zijn.

Drugsonderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat ook een huis in de buurt van het militair domein betrokken is bij de inrichting van de illegale productieruimte voor synthetische drugs.

Twee verdachten werden gearresteerd en verhoord.

In de buurt van het militair domein van amper 95 are ligt een huis. Dit is mogelijk betrokken bij de productie van de drugs. 

In de buurt van het militair domein van amper 95 are ligt een huis. Dit is mogelijk betrokken bij de productie van de drugs. ©  Tom Palmaers

 

 ©  Tom Palmaers

Gespecialiseerde diensten van de federale politie hebben het illegaal drugslabo ontmanteld. Ze kregen hierbij de hulp en ondersteuning van de Civiele Bescherming en het NICC, Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. Dit NICC doet onderzoek naar de grondstoffen van de drugs. Bij de productie van synthetische drugs worden veel gevaarlijke en schadelijke stoffen gebruikt.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio