©  rr

Wanneer je boot als je derde kind is: “Lieten zelfs geboortekaartjes drukken voor onze jacht”

Waar vier je beter vakantie dan aan het water? Wij slenteren een hele zomer langs Limburgs mooiste jachthaventjes, benieuwd naar wat er te beleven valt. Deze week: De Meerpaal in Lommel, waar de bootjes kabbelen op het glinsterende water, omringd door bos. “Mijn boot is mijn derde kind. We lieten zelfs geboortekaartjes drukken.”

Lien Vande Kerkhof

Grenzend aan het groen van de Heuvelse Heide en Natuurgebied De Waterring ligt De Meerpaal, een jachthaven met 45 felbegeerde ligplaatsen. We gaan er langs op een snikhete dag: een stuk of 40 kabbelende bootjes liggen op het glinsterende water, omringd door een bosgroen kader en een het zwoele zomerterras van brasserie De Meerpaal. “We verkopen hier zelf gedraaid ijs”, maakt Herma Ligthart, kersverse zaakvoerder van de taverne in het havenhoofd de aanblik nog idyllischer. Samen met haar partner baatte ze tot voor kort ‘t Cremehuys uit in dezelfde gemeente. “We hebben De Meerpaal een mediterraanse make-over gegeven, zodat het hier altijd aanvoelt als vakantie.”

 

 ©  Luc Daelemans

“Dat vakantiegevoel is belangrijk”, vindt Bert Loots, secretaris van De Meerpaal vzw. “Op een zonnige dag zoals vandaag weet je haast niet of je in Lommel of in Zuid-Frankrijk zit. We willen van De Meerpaal de parel der Vlaamse jachthavens maken. De haven werd gegraven in het jaar 2000 en telt 45 felbegeerde ligplaatsen, waarvan 3 voor passanten. Wie een vaste ankerplaats wil, moet lid zijn van onze vereniging.”

Lampionnenvaart

Een koud kunstje is lid worden van De Meerpaal vzw hoegenaamd niet. “We hebben momenteel een wachtlijst van minstens zeven mensen. Iedereen die hier verankerd ligt maakt deel uit van een hechte vriendengroep. Gedurende het jaar organiseren we allerlei activiteiten, met als hoogtepunt de Lampionnenvaart. Deze zomer gaat het feest door op zaterdag 13 augustus: alle boten varen dan ’s avonds de haven uit, uitgedost met feestverlichting.”

 

 ©  Luc Daelemans

“Mensen denken altijd dat booteigenaars zwemmen in het geld, maar alle leden van onze vereniging hebben hard voor hun droom gewerkt. Het meest luxueuze schip dat hier ligt aangemeerd, is The Passific Dream. De eigenaar komt niet uit Lommel, maar werd toevallig verliefd op deze plek.”

Bert werkte drie jaar lang aan zijn jacht: “Geboortekaartjes en doopsuiker uitgedeeld”

Van stalen bouwpakket tot indrukwekkend jacht: drie jaar lang werkte Bert Loots (66) uit Lommel bijna elke dag aan zijn boot, die hij tot Pjeurke doopte. “Als ik zeg dat ik mijn boot zelf heb gemaakt met een bouwpakket, verwachten de meeste mensen een constructie van een paar simpele planken”, lacht de handige Harry. “Het tegendeel is waar: onze boot is er eentje met alles erop en eraan.”

 

 ©  luc daelemans

De voortuin van de familie Loots was jarenlang een werf. “Ik ben schrijnwerker van beroep, en volgde een extra lascursus. Door de boot helemaal zelf te maken, hebben we veel geld uitgespaard. Al kan ik je wel vertellen dat het niet voor iedereen is weggelegd: je hebt twee rechterhanden en een flinke portie doorzettingsvermogen nodig. Toen ons Pjeurke ongeveer 20 jaar geleden eindelijk helemaal in elkaar stak, hebben mijn vrouw en ik geboortekaartjes laten drukken en suikerbonen uitgedeeld. We hebben een zoon en een dochter, en Pjeurke is eigenlijk ons derde kind.”

 

 ©  luc daelemans

 

 ©  luc daelemans

Jachthaven De Meerpaal Boskantstraat 60, 3920 Lommel. Elke dag toegankelijk, tot het donker wordt.

Vijf tips in de buurt

Van een bezoek aan jachthaven De Meerpaal of Yachtclub De Blauwe Reiger maak je met gemak een volledig uitje met deze vijf tips.

 

 ©  Luc Daelemans

Yachtclub de Blauwe Reiger

Lommel is nog een tweede charmante haven rijk: Yachtclub De Blauwe Reiger. De boten zijn verdeeld over drie gemeenten en twee provincies, maar het officiële adres ligt in Limburg. Wandelen langs de jachthaven, die 35 ligplaatsen telt, kan op de berm aan de overzijde van het kanaal.

Kanaalstraat 95, 3920 Lommel-Kerkhoven. Info: www.blauwe-reiger.be

Heuvelse Heide 

Heuvelse Heide 

Wandelen door de Heuvelse Heide

Aan jachthaven De Meerpaal vertrekt een wandeling door de naaldbossen en de heidevlakte van de Heuvelse heide. Volg de oranje route die aangegeven staat op de borden voor een wandeling van 7 kilometer.

 

 ©  Van Vaerenbergh Marc

Taverne De Meerpaal

De uitbaters van ‘t Cremehuys in Lommel ruilden hun voormalige stek nog maar net in voor een zwoelere horecalocatie. Naast lekker eten en drinken, kan ijsjes likken hier dus ook!

Boskantstraat 60, 3920 Lommel. Info: www.tavernedemeerpaal.be

 

 ©  Luc Daelemans

Center Parcs De Vossemeren

In Center Parcs De Vossemeren geniet je van nog meer water, tijdens een dagje uit of een vakantie dichtbij. Huur een fiets en verplaats je op twintig minuten naar jachthaven De Meerpaal.

Elzen 145, 3920 Lommel. Info: www.centerparcs.be

 

 ©  centerparcs

Fietsen door de Bomen

Op tien minuten fietsen van Yachtclub de Blauwe Reiger en 40 minuten van De Meerpaal trap je op tien meter hoogte tussen de bomen. Het fietspad is 700 meter lang en ook geschikt voor wandelaars en joggers.

‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland ligt aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied Pijnven

 

Op expeditie in de Sahara

De Sahara Expeditie in Bosland is een belevingswandeling voor speurneuzen van 6 tot 10 jaar in de Lommelse Sahara. Een speciale Boslandgids neemt je mee op stap in de wereld van Zeno de Zandloopkever. Een expeditie plannen kan na online reservatie en kost 7 euro per persoon.

Parkeren aan De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Info: https://www.bosland.be/voor-kinderen/sahara-expeditie/119/

Meer over Goesting Wat te doen

Aangeboden door onze partners