©  Shutterstock

Houthalenaar krijgt 25 maanden cel na belagen en bedreigen minderjarige ex

Een 26-jarige Houthalenaar is dinsdag in Hasselt tot 25 maanden cel veroordeeld voor het onophoudelijk belaging en bedreigen van zijn ex-vriendin. Het meisje was amper 15 jaar toen de feiten in 2019 begonnen en bleef onder toezicht van de jeugdrechtbank in een leefgroep in Diest.

Geert Houben

Tussen augustus 2019 en juli 2020 terroriseerde de twintiger, de tiener. Ze beleefden een turbulente relatie en dat was ook meermaals merkbaar op straat. Na hun relatiebreuk wachtte de jongeman haar op aan het station waarbij er klappen werden uitgedeeld. Ook dook hij op aan haar leefgroep in Diest. Het meisje had zijn telefoonnummer geblokkeerd, net zoals zijn sociale media omdat de Houthalenaar nog een schuld van 400 euro bij haar zou hebben. Het leverde meermaals scheldtirades en doodsbedreigingen op. “Let op, ik bepaal wanneer je onder de grond zit.”

“Gij geraakt niet meer van mij af totdat gij dood zijt.” Meermaals stond hij ongevraagd aan de leefgroep en haalden de verantwoordelijken er noodgedwongen de politie bij. Een keer had hij zelfs een ijzeren staaf in de hand. De rechtbank wou tevergeefs peilen naar zijn geestestoestand of een internering noodzakelijk was. Telkens kwam de Houthalenaar niet opdagen. Het was niet de eerste kennismaking van de jongeman met de rechtbank. Eerder liep hij al een jaar cel op voor het verspreiden van naaktbeelden van een minderjarige en voor verboden wapenbezit. Het komt hem nu op 25 maanden cel en 1.600 euro boete te staan. De gerechtskosten van 430 euro zijn eveneens voor zijn rekening.