©  AFP

101-jarige man veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord in concentratiekamp

Een 101-jarige man is dinsdag in Duitsland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op duizenden gevangenen in het concentratiekamp Sachsenhausen. De man, afkomstig uit Litouwen, had tot op het laatste moment ontkend dat hij bewaker was geweest in het kamp. De straf komt overeen met de vordering van het openbaar ministerie.

evdgBron: BELGA

Het proces was in oktober vorig jaar begonnen. Het moest verschillende keren worden opgeschort wegens ziekte van de beklaagde. Om organisatorische redenen werd het proces gehouden in de woonplaats van de man in Brandenburg an der Havel.

In Duitsland zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk zeer oude mannen beschuldigd van vroegere activiteiten in concentratiekampen, nadat zij voorheen ongestoord in Duitsland hadden gewoond. De Duitse justitie heeft decennialang alleen diegenen vervolgd die tot de leiding van de concentratiekampen hadden behoord, zelf hadden gemoord of door bijzondere wreedheid de aandacht hadden getrokken. Tegenwoordig is algemene dienst in een kamp ook strafbaar.

 

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners