©  Karel Hemerijckx

IJsjes, cocktails en abdijbier: deze Hasseltse fietstocht loodst je langs de leukste terrasjes

Een dagje in het groen maar toch dicht bij de stad? Geen betere manier om de zomer in te fietsen dan met onze eerste zomerfietstocht, die je van de provinciehoofdstad regelrecht de natuur in loodst. De smakelijkste adresjes voor een stop krijg je er zomaar bij.

Sue Somers

Start- eindpunt

Herkenrode-abdij, Hasselt-Kuringen (om te starten, fiets richting knooppunt 94)

Praktisch

59 kilometer

Route

94-93-302-301-300-316-308-309-539-538-317-75-74-79-71-242-243-98-97-96-239-238-237-94

Hasselt is een stad die door natuur wordt omgeven. Dat merk je onder meer aan het startpunt van deze route - als je tenminste het geraas van de nabijgelegen autosnelweg wegdenkt. Als een groene dot liggen de Herkenrode-abdij en haar omliggende landerijen te schitteren langs de Demer. Wie met de auto komt, heeft een royale parking ter beschikking. Plaatjes wijzen de weg naar het fietsroutenetwerk en zodra je onder het poortgebouw fietst, ben je vertrokken.

Wij houden van grindpaden en voorbij het domein van Bovy wacht de eerste onverharde strook, pal door het bos van de Kluis van Bolderberg. De verkoeling waait je er tegemoet en je kijkt uit op een van de vijvers in dit waterrijke gebied. In Zonhoven sluit je aan op het fietspad dat de oude spoorlijn 18 volgt tot in Noord-Limburg. De eerste koffie is in zicht.

Tussenstop 1: La Reine Sucrée in Houthalen-Helchteren (tussen knooppunt 316 en 308)

In haar ruim uitgevallen tuin serveert Reine Zwakhoven de lekkerste zelfgemaakte taarten, quiches, croques en soepen.

Open: elke dag vanaf 13 uur, gesloten op maandag en bij slecht weer. Info: www.lareinesucree.be

 ©  Luc Daelemans

Na het oversteken van de drukke Noord-Zuidverbinding in Helchteren knoopt de route opnieuw aan met het groen. Je fietst langs de omheinde recreatieplas, waar surfers en zwemmers verkoeling zoeken. Fietsers vinden soelaas in het beboste domein van Kelchterhoef, waar de fietspaden breed zijn en de tegenliggers vreemd genoeg beperkt zijn. Soms heb je zelfs het gevoel dat je hier helemaal alleen bent. Net wanneer je je afvraagt of er aan het bos geen einde komt, dient de beschaving zich opnieuw aan in de vorm van de ideale lunchplek.

Tussenstop 2: De Abdijhoeve in Houthalen-Helchteren (tussen knooppunt 317 en 75)

Smaakvolle brasserie met gezellig middenplein. Van borrelhapjes en garnaalkroketten tot een volwaardig menu.

Open: elke dag vanaf 10.30 uur, gesloten op maandag. Info: abdijhoevehouthalen.be

 ©  Raymond Lemmens

Vraag een gemiddelde Limburger naar een heidegebied en de naam van De Teut in Zonhoven valt al snel. Maar kende je Tenhaagdoornheide al? Even mooi, maar naar ons gevoel minder druk. Het fietspad slingert er over de heidevlakte, duikt naar beneden en komt weer boven op een van de toppen van het Kempens Plateau, waar magnifieke uitzichten wachten. Windmolens verraden dat de Genkse industrie niet veraf is, maar zodra je onder de brug van de E314 fietst gaat het rechtsaf, opnieuw richting de heide. Je fietst hier volledig gescheiden van de auto’s en via een tunneltje sluit je aan op het fietspad dat naar Bokrijk leidt. Handen bij de remmen, want het gaat hier hard naar beneden. In Bokrijk kiezen we - verrassing! - niet voor fietsen door het water, maar laten we je kennismaken met de andere kant van het domein.

Tussenstop 3: Gelateria Trobbiani, Hasseltweg Genk (tussen knooppunt 243 en 98)

Tijd voor een ijsje. Na het station van Bokrijk komt de route voorbij Trobbiani, waar je de lekkerste smaken maar voor het uitkiezen hebt. Onze tip: bokkenpootjesijs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Open: elke dag van 13-19 uur, gesloten op donderdag. Info: trobbianisplacegenk.metro.rest

 ©  Boumediene Belbachir

De stad komt opnieuw in zicht. Maak van je hart een steen en negeer de bars langs het Albertkanaal. Via de nieuwe fietsbrug Langeman pik je aan bij het Hasseltse Kapermolenpark, waar het vernieuwde fietspad lang de Demer loopt. In een wip sta je in het centrum, waar de verscheurende keuze zich opdringt: een terrasje aan Quartier Bleu of… toch iets anders?

Tussenstop 4: Koks & Tales, Schrijnwerkersstraat, Hasselt (verlaat even de route aan knooppunt 96)

Waarom geen cocktail om het opkomende hongergevoel te stillen met een aperitief? Schuif bij aan de toog, waar Rob Biesmans je drankje mixt en shaket. Onze favoriet Pisco Sour staat niet op de kaart, maar Rob is een vakman en gaat geen vraag uit de weg.

Open vanaf 16 uur, gesloten op zondag en maandag. Info: www.koksandtales.com

 ©  Luc Daelemans

Om Hasselt te verlaten, kiezen we niet voor een drukke steenweg, maar voor natuurgebied. Achter het rangeerstation van Hasselt ligt de Bommenkoeters, waar de bommen van de Tweede Wereldoorlog hun afdruk in het landschap hebben nagelaten. Op een houten staketsel kijk je uit over de omgeving. Een uniek plekje dicht bij de stad!

Tussenstop 5: De Paardenstallen, Herkenrode-abdij, Kuringen (tussen knooppunt 237 en 94)

De dag afsluiten in stijl, dat kan gewoon op de Herkenrode-abdij. Op het terras van De Paardenstallen is het eindelijk tijd voor dat abdijbiertje, terwijl de hongerigen gespijsd worden met het stoofvlees van ‘ma Battel’. De zonsondergang krijg je er gratis bij.

Open: elke dag van 10-18 uur, op maandag vanaf 14 uur (keuken gesloten op maandag). Info: www.abdijsiteherkenrode.be

 ©  Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer