Duits bondskanselier Scholz: “Er is geen weg terug naar de relaties met Rusland van voor de oorlog”

Op de G7-top heeft Duits bondskanselier Olaf Scholz gezegd dat Rusland met zijn invasie van Oekraïne “alle regels gebroken heeft, alle overeenkomsten die we met elkaar maakten over de samenwerking van landen”.

evdg

Volgens Scholz zijn de G7-leiders het erover eens dat dit tot veranderingen op lange termijn leidt “die impact zullen hebben op internationale relaties voor een heel, heel lange tijd. Dus het is duidelijk dat, in de relaties met Rusland, er geen weg terug kan zijn naar de tijd voor de Russische aanval op Oekraïne.”

Een van de belangrijkste uitdagingen van de G7-top, die tot en met dinsdag duurt, is de eenheid van het Westen te bevestigen en de druk op Rusland op te voeren nu de oorlog in Oekraïne om zich heen grijpt en de energie- en voedselprijzen overal ter wereld stijgen. De leiders riepen Moskou op meteen zijn aanvallen op de landbouw- en vervoersinfrastructuur “onvoorwaardelijk te staken en de vrije doorgang van landbouwgoederen vanuit Oekraïnes havens aan de Zwarte Zee toe te staan”.

De G7 zal de druk blijven opvoeren op de Russische president Vladimir Poetin, zo beloofde Scholz nog in een tweet aan de Oekraïense president.

Meer over Rusland

Aangeboden door onze partners