46 doden gevonden in vrachtwagen in Texas, vermoedelijk migranten

In de rand van de Amerikaanse grootstad San Antonio, in de staat Texas, zijn de lichamen van 46 personen aangetroffen in een vrachtwagen. Waarschijnlijk gaat het om migranten die illegaal de VS ingereisd zijn, berichten plaatselijke media maandag.

adbBron: BELGA, KSAT, News4SA

In de vrachtwagen nabij Lackland Air Force Base werden 46 mensen dood aangetroffen, volgens de politie van San Antonio. Daarnaast waren 16 andere personen – 12 volwassen en 4 minderjarigen – nog in leven. Zij waren “bij bewustzijn” toen ze naar ziekenhuizen in de buurt werden overgebracht, al verkeerden 9 van hen in kritieke toestand.

De brandweerwoordvoerder zei dat er geen water in de vrachtwagen werd aangetroffen. De slachtoffers voelden heet aan en waren uitgeput door de hitte. “We hopen heel erg dat ze zullen overleven”, aldus brandweercommandant Charles Hood.

(lees verder onder de afbeelding)

Politiechef van San Antonio William McManus  

Politiechef van San Antonio William McManus  ©  REUTERS

Hulpkreten

Politiechef van San Antonio William McManus zei dat iemand die in de buurt aan het werken was maandag om 17.50 uur de politie had gebeld, nadat hij hulpgeroep hoorde uit de vrachtwagen die geparkeerd was op een afgelegen landweg. Toen hij dichterbij kwam, zag hij meerdere lichamen in de oplegger.

Brandweerlieden die ter plaatse kwamen, vonden “stapels lichamen” in de oplegger en veel mensen die te verzwakt waren om zelf uit de oplegger te geraken, aldus Hood.

“Schuld van Biden”

De overlijdens zijn het gevolg van de hitte in de oplegger zonder airco of water. Het was maandag 38 graden in San Antonio. De slachtoffers zijn volgens Hood “tieners en jongvolwassenen”, zowel mannen als vrouwen. De autoriteiten konden niet meteen bevestigen dat ze migranten waren, noch wat hun nationaliteiten zijn. Lokale media berichten dat het vermoedelijk om een fataal afgelopen poging tot mensensmokkel gaat.

Op Twitter betreurde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, de “tragedie”. Hij zei dat de Mexicaanse consul, hoewel de nationaliteiten van de slachtoffers nog niet bekend waren, op weg was naar de plaats van het onheil. Ook de burgemeester van San Antonio sprak van een “vreselijke menselijke tragedie”.

De Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, greep het drama onmiddellijk aan om de schuld te geven aan de Democratische president, Joe Biden. “Deze doden zijn de verantwoordelijkheid van Biden. Ze zijn het resultaat van zijn dodelijke opengrenzenpolitiek”, klonk het.

(lees verder onder de afbeelding)

 

 ©  AFP

Drie personen opgepakt

De politie is op zoek naar de chauffeur van de truck, die zijn voertuig achterliet op een afgelegen plek. Er is een federaal onderzoek opgestart. Volgens politiechef van San Antonio McManus zijn drie personen opgepakt, maar hij zei niet zeker te zijn dat ze gelinkt zijn aan de overlijdens.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  AFP

Meer over Verenigde Staten

Aangeboden door onze partners