©  Tom Palmaers

Twintigers, berucht voor ‘waterboarding’, staan voor assisen na doodsteken Hasselaar die hen onderdak bood

Hasselt -

Hasselaar Jarrit Hermans (24) en Beringenaar Stefano Ceci (30) staan vanaf 12 september in het Tongerse assisenhof terecht voor de moord op Johannes Van Wordragen. De Hasselaar bood met zijn vzw ‘Goed’ mensen die het sociaal moeilijk hebben onderdak aan. Dat bekocht de 56-jarige met zijn leven.

Geert Houben

Terug naar 27 september 2018. Rond 10 uur in de voormiddag vindt een wandelaarster het levenloze lichaam van Johannes – Han – Van Wordragen in een gracht langs de E313 in de Voogdijstraat in Hasselt. Het slachtoffer woont nog geen kilometer verderop in de Salvatorstraat vlakbij het ziekenhuis. In zijn huurwoning biedt hij zeven mannen onderdak, die het moeilijk hebben in de samenleving. De kamer van Van Wordragen hangt onder het bloed waarna een bewoner de hulpdiensten alarmeert. Al snel vallen meerdere puzzelstukken in elkaar voor de speurders.

Gewurgd en doodgestoken

Medebewoners weten dat Hermans en Ceci het er al meermaals te bont hebben gemaakt. Een kort lontje in combinatie met drugs en alcohol doen de twee vrienden meermaals flippen. Nadat Van Wordragen de twintigers wil buiten zetten, gaan ze helemaal over de rooie. Van Wordragen moet meerdere klappen incasseren. Met een gestolen brommer vervoeren ze de voorzitter van VZW Goed zowat een kilometer verder. Ze dumpen de vijftiger in een gracht, waar de beschuldigden hem wurgen en messteken toedienen. Dinsdag verschenen de twee vrienden voor het Tongerse assisenhof op de voorbereidende zitting. Het is onduidelijk of de vriendschap nog groot is, want de twee verblijven al jaren elk in een andere gevangenis, Hasselt en Leuven.

Eerdere feiten

Het duo is niet aan zijn proefstuk toe. Een maand voor de dood van Van Wordragen takelden ze een andere Hasselaar toe die hen onderdak gaf. Ook hij wilde de twee buitenkegelen uit zijn appartement op de Kempische Steenweg. Daarop bonden ze hem vast aan een radiator. De daders maakten zich onder meer schuldig aan waterboarding door een handdoek over het slachtoffer zijn gezicht te leggen en hem te overgieten met water. Ook kreeg hij een papje van afwasmiddelen te eten. Door een smoes kon het slachtoffer aan de dood ontsnappen en wist hij de vrienden uit zijn appartement te krijgen. Voor deze feiten kregen de twee 40 en 36 maanden cel.

51 getuigen

Hermans met manbun en Ceci met Manchester City-trui tekenden maandag present in het assisenhof en reageerden rustig. Op 6 september keren ze terug naar Tongeren voor de jurysamenstelling, waarna het proces op maandag 12 september van start gaat. De zaak zal naar verwachting zes procesdagen in beslag nemen. Er passeren 51 getuigen de revue. Het proces staat onder leiding van Valerie Fontaine. Openbaar aanklager van dienst is Cedric Stuyck. Meesters Francis Mens en Selina Viola staan Hermans bij. Gino Houbrechts en Mirthe Piette verdedigen Ceci. Philip Daeninck, Violette Kerkhofs en Ilse Roox zijn de advocaten die de nabestaanden een stem op het assisenproces geven.

Aangeboden door onze partners