©  ISOPIX

Sam Van Rossom neemt afscheid van Belgian Lions

Sam Van Rossom (36) neemt afscheid van de Belgian Lions. De guard en floorleader van de Belgische nationale ploeg deelde dit mee tijdens een emotionele persconferentie.

Patrick Ceulemans

Sam Van Rossom debuteerde in 2005 en op 19-jarige leeftijd in het Finse Tampere onder toenmalig bondscoach Eddy Casteels voor de Belgian Lions. “We zagen toen al dat hij het Belgische basketbal zou veranderen. We verliezen met Sam een fantastisch talent met een groot hart voor de Belgian Lions,” zegt manager Jacques Stas. Sam Van Rossom nam met de Lions aan vier Europese kampioenschappen (2011, 2013, 2015 en 2017) deel. Hij tekende net een nieuw contract bij Valencia. Hij begint bij de Spaanse topper aan een tiende seizoen. Valencia vroeg bij de contractonderhandelingen om te stoppen met de nationale ploeg. Dit om blessures gezien zijn leeftijd en ook een zware campagne in de Euroleague tot een minimum te herleiden. Met pijn in hart heeft Sam Van Rossom op deze eis ingestemd.

“Mijn ambitie was enerzijds om in september een vijfde EK te betwisten en anderzijds om ons te kwalificeren voor een eerste wereldkampioenschap (2023). Dat kan dus jammer genoeg niet doorgaan. Deze basketbalfamilie vormde een groot stuk van mijn leven. Vele emoties, schitterende reizen, euforie en ontgoochelingen passeerden de revue. Ik wens vooral coach Dario Gjergja, zijn staf en mijn ploegmaats enorm veel succes. We hebben een mooie en jonge lichting. De opvolging is er en er staan ons nog mooie tijden te wachten. Ik word vanaf nu één van de vele fans van de Belgian Lions,” zei Sam Van Rossom.

Club 100

Met 121 selecties is hij lid van “Club 100” van Basketbal Belgium. Enkel Christophe Beghin, Jonathan Tabu, Axel Hervelle en Jef Eygel tellen meer caps. De laatste officiële interland van Sam Van Rossom was dus vorig jaar in november, in de thuiswedstrijd tegen wereldmacht Servië en in de eerste WK-kwalificatieronde . Een weergaloze Van Rossom dirigeerde de Belgian Lions toen naar een sensationele zege.

Of het seizoen 2022-23 het laatste wordt van Sam Van Rossom is nog duidelijk. “Ik bekijk de situatie volgend jaar. Hoe verwerk ik de komende campagne met naast het Spaans kampioenschap (ACB) ook de Euroleague (beste Europese clubcompetitie).”

Sam Van Rossom begint aan zijn vijftiende campagne in het buitenland. Hij verliet met de titel op zak en als Belgisch Speler van het Jaar (referendum Het Nieuwsblad) Oostende voor Pesaro. In Italië bleef hij twee jaar. Dan volgden drie seizoenen Zaragoza (Spanje). Sinds 2013 is hij aan de slag bij Valencia. Met de Spaanse topper werd hij één keer Spaans kampioen (2017) en won hij twee keer de EuroCup (2014, 2019). Hij is met Axel Hervelle, Eric Struelens, Tomas Van Den Spiegel en Jean-Marc Jaumin de meest succesrijke Belgische basketter in het buitenland. Uitkijken of hij zijn indrukwekkend palmares op clubniveau volgend seizoen verder kan opsmukken.

Aangeboden door onze partners