©  AFP

Van 40.000 naar 300.000: NAVO gaat snelle interventiemacht drastisch versterken

Van 40.000 naar 300.000. De NAVO gaat de snelle interventiemacht, de troepen die binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld kunnen worden ingezet, drastisch versterken, zo verklaarde secretaris-generaal Jens Stoltenberg, maandag.

mtm

“We zullen onze capaciteit om ons te versterken in geval van crisis en conflict opvoeren”, zo deelde Stoltenberg mee tijdens een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. “We zullen de NAVO-reactiemacht omvormen en het aantal militairen in hoge paraatheid uitbreiden tot meer dan 300.000.”

Dat moet gebeuren met “meer vooraf gepositioneerd materieel, vooruitgeschoven capaciteiten zoals luchtverdediging, en met strijdkrachten die vooraf zijn toegewezen voor de verdediging van bepaalde bondgenoten,” klink het nog. Volgens Stoltenberg zal het bondgenootschap haar aanwezigheid met name uitbreiden in de NAVO-landen die het dichtst bij Rusland liggen.

De operatie maakt deel uit “van de grootste herziening” van de defensie van het militaire bondgenootschap sinds de Koude Oorlog. Momenteel telt de snelle reactiemacht van de NAVO – de troepen die binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld kunnen worden ingezet – een 40.000-tal militairen.

Op welke manier die uitbreiding moet verlopen, kon Stoltenberg nog niet zeggen. Tijdens de NAVO-top in Madrid, die dinsdag van start gaat, moet er dieper worden ingegaan op het onderwerp.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners