©  ISOPIX

Zangeres Lizzo doneert een half miljoen dollar aan abortusorganisaties

De Amerikaanse zangeres Lizzo is van plan om een half miljoen dollar te schenken aan Planned Parenthood, de non-profitorganisatie die onder meer pleit voor een betere reproductieve gezondheidszorg en een uitbreiding van de abortuswet. De donatie komt er nadat het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten besliste om de abortuswet Roe v. Wade te schrappen.

Hanne Vandenweghe

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag het historische arrest Roe vs. Wade uit 1973 vernietigd en maakt daarmee een einde aan het grondwettelijk recht op abortus. Zoals het er nu uitziet, zijn 26 staten zeker of waarschijnlijk dat er een verbod op abortus zal gelden.

Als reactie hierop kondigde Lizzo, zangeres van hits waaronder Juice, aan dat ze een donatie van 500.000 dollar zal doen aan Planned Parenthood. Het geld dat ze zal verdienen tijdens haar aankomende Special-tourneegaat daarmee deels naar de organisatie. Dat is niet alles: concertorganisator Live Nation ging akkoord om er nog eens zoveel bij te doen. “Ik doneer 500k van mijn aanstaande tour aan Planned Parenthood”, tweette Lizzo afgelopen vrijdag. “Live Nation stemde ermee in om dat bedrag te evenaren en er een miljoen dollar van te maken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lizzo is niet de enige ster die van zich laat horen na de beslissing van het Amerikaanse gerecht. Voormalig first lady Michelle Obama deelde ook haar mening via sociale media. “Ik ben er kapot van dat we voorbestemd zijn om de pijnlijke lessen te leren in het tijdperk van voor Roe v. Wade, een tijd waarin vrouwen het risico liepen om te sterven na illegale abortussen.”

Taylor Swift retweette Obama’s bericht en voegde eraan toe dat ze “doodsbang is nu vrouwen werden beroofd van de vrijheid over hun eigen lichaam”. Billie Eilish verkondigde dan weer dat vrijdag een “zeer donkere dag was voor vrouwen in Amerika.”

Aangeboden door onze partners

Niet te missen