Geen cannabis wel illegale sigaretten aangetroffen in Zonhovense loods

Zonhoven -

Een Zonhovens koppel en twee Polen riskeren tot een jaar cel voor de aanmaak van illegale sigaretten in Zonhoven. De politie viel er in oktober 2019 in een loods binnen op zoek naar cannabis, maar stootte op 7.060 sigaretten en 504 kg tabak zonder fiscale kentekens.

Geert Houben

LEES OOK.Illegale fabriek voor miljoenen sigaretten in loods Zonhoven

Het koppel jonge vijftigers uit Zonhoven was maandag aanwezig in de Hasseltse correctionele rechtbank. Ook een 46-jarige Poolse verdachte tekende present. Betichte nummer vier gaf verstek. Het was op 17 oktober 2019 toen de politie van zone LRH overging tot actie. Al een tijdje hielden de speurders de loods in de Senator A. Jeurissenlaan in Zonhoven in de gaten. Omdat er een cannabisplantage in werking zou zijn, was het vermoeden. Het bleek dus om de productie van sigaretten te gaan in het achterste deel van de loods waar ook slaapvertrekken en een keuken in waren ondergebracht. Tijdens de huiszoeking was niemand aanwezig. Wel troffen de agenten Wit-Russische tabak en sigaretten aan. 

Fikse boete

Het Zonhovense koppel was via hun vennootschap de eigenaar van de loods. Zij stelde het huurcontract op en hij voerde de onderhandelingen. “Minstens hebben ze mee meegewerkt aan de totstandkoming van de feiten”, sprak advocaat Dennis Derwae. Hij vorderde voor Douane en Accijnzen fikse boetes die tot tien keer de ontdoken accijnzen kunnen bedragen. De totale som voor de vier verdachten en de bvba van het koppel loopt op tot ruim een miljoen euro. Het openbaar ministerie wil 6 maanden cel voor de Zonhovense en 8 maanden voor haar partner.

Vrijspraak gevraagd

De Polen moeten vrezen voor elk een jaar cel. Volgens de speurders is een van hen een tussenpersoon die meermaals aan de loods werd gezien. De andere betichte ondertekende dan weer het huurcontract voor het pand. Daarnaast is de verbeurdverklaring gevraagd van de sigaretten, tabak, een stroomgenerator, een drukcompressor, 127 rollen sigarettenpapier … Advocaat Jo Muylle vroeg de vrijspraak voor de Zonhovenaren en stelde dat de twee niets afwisten van wat er zich afspeelde. “De huurder had een extra vergrendeling voorzien. Er werd alles aan gedaan om contact zoveel mogelijk onmogelijk te maken. Trouwens, op een verkeersovertreding na zijn er nooit problemen geweest met justitie.” Raadsman Philip Daeninck pleitte dan weer om de vennootschap geen boete op te leggen. De Poolse tussenpersoon vroeg eveneens de vrijspraak. Vonnis op 15 juli.