Genrebeeld. 

Genrebeeld. ©  ISOPIX

“Lichamen lagen op bizarre manier naast elkaar”: minstens 17 doden in pub in Zuid-Afrika, vier anderen stierven in het ziekenhuis

In het Zuid-Afrikaanse Oos-Londen, een stad aan de zuidkust, zijn 17 mensen om het leven gekomen in een pub. Vier anderen overleden in het ziekenhuis. Over de doodsoorzaak bestaat nog onduidelijkheid. De meeste slachtoffers waren tussen 18 en 20 jaar. Er is nu een toxicologisch onderzoek bevolen.

Bron: BELGA

In een bar in Oos-Londen, een stad aan de zuidkust van Zuid-Afrika, zijn zondag de levenloze lichamen van 17 jongeren aangetroffen. Vier anderen die nog naar het ziekenhuis werden overgebracht, zijn daar later overleden, wat het dodentol op 21 brengt. De doodsoorzaak is nog onbekend.

De slachtoffers werden zondag in de vroege uurtjes ontdekt in een geïmproviseerde bar in Scenery Park, een township in Oos-Londen. De politie onderzoekt de zaak, maar tast voorlopig in het duister. De lichamen vertoonden geen verwondingen, zo bleek intussen uit een eerste autopsie. Volgens een provinciale gezondheidsambtenaar is de piste van een op hol geslagen menigte, zoals eerst werd gezegd, uitgesloten.

Volgens Bheki Cele, de Zuid-Afrikaanse minister van Politie die de bar in kwestie intussen bezocht, gaat het om 13 jongens en 8 meisjes, de meesten rond de 13 à 14 jaar oud. Wellicht vierden ze het einde van de examens. “Het is een verschrikkelijke scène”, vertelde Cele aan reporters, waarna hij in tranen uitbarstte. Aan de bar is een mensenmassa verzameld, onder wie ook enkele ouders van de kinderen.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa betuigde vanuit Duitsland, waar hij de G7-top bijwoont, zijn medeleven aan de nabestaanden. Hij zei ook bezorgd te zijn over de omstandigheden waarin de jongeren bijeenkwamen “op een locatie die op het eerste zicht niet toegankelijk had mogen zijn voor minderjarigen”.

De bar in kwestie is een vrij eenvoudig gebouw omringd door gewone huizen. Vlak voor de club zijn volgens getuigen lege drankflessen, pruiken en een lint met de tekst ‘Happy Birthday’ te zien.

In Zuid-Afrika worden informele drinkgelegenheden - ‘shebeens’ of tavernes genoemd - getolereerd in de townships van de grote steden. Er wordt niet altijd even nauw omgegaan met de wettelijke minimumleeftijd voor de consumptie van alcohol. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten overwegen nu een herziening van de regels rond alcoholvergunningen.

In de bewuste bar, zeggen getuigen, werd er alcohol geschonken aan tieners.

Voorlopig is er geen oorzaak bekend. Er is een vermoeden van vergiftiging, maar zeker is dat niet. De slachtoffers lagen alleszins op een vreemde manier op de grond. Alsof ze tijdens het dansen of het praten gewoon zijn neergevallen en ter plaatse zijn gestorven”, zo zegt Unathi Bingose, woordvoerster van het provinciale verkeersministerie.

Een toxicologisch onderzoek zal moeten uitwijzen of de jongeren stierven door CO2-intoxicatie of ze vergiftigd werden door eten of drank. De resultaten van dat onderzoek kunnen mogelijk een tijdje op zich laten wachten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners