Met een tweede plaats zette Jelle Geens het beste resultaat neer in de kwalificatiereeksen 

Met een tweede plaats zette Jelle Geens het beste resultaat neer in de kwalificatiereeksen ©  BELGA

Vijf leden van Belgian Hammers plaatsen zich voor WK-finale sprinttriatlon in World Triathlon Series

Vijf leden van de Belgian Hammers, de Belgische triatlonploeg, hebben zich vrijdag in Montréal kunnen plaatsen voor de WK-finale in de sprinttriatlon. Valérie Barthelemy en Claire Michel deden dat rechtsreeks bij de vrouwen, Jelle Geens lukte hetzelfde bij de mannen. Marten Van Riel en Erwin Vanderplancken hadden nog herkansingen nodig.

Jochen Henrioulle

Door hevige regenbuien werd bij de vrouwen het zwemmen geschrapt en moesten de triatleten een duatlon afwerken (1 km lopen, 6,6 fietsen en nog eens 2 km lopen). De kwalificatie voor een finaleplaats bleef wel hetzelfde, daar was een plekje bij de eerste tien voor nodig. Barthelemy en Michel slaagden daarin, zij werden respectievelijk derde en tiende.

Finale in drie etappes

Bij de mannen haalde Geens het beste resultaat, met een tweede plaats in zijn reeks. Servais, Van Riel en Vanderplancken eindigden niet bij de eerste tien en moesten zo naar de herkansingen. Daarin wisten enkel Van Riel en Vanderplancken zich te plaatsen voor de finale.

Die finale wordt zaterdag opnieuw afgewerkt als een normale sprinttriatlon en bestaat uit drie etappes. Dertig triatleten nemen de start in het eerste deel van de finale, twintig daarvan stoten door naar de tweede finale en vervolgens strijden de beste tien triatleten om de wereldtitel supersprint.

In de supersprint moeten de triatleten 300 meter zwemmen, nog 6,6 kilometer fietsen en dan afsluiten met 2 kilometer lopen. Morgen vindt nog het WK in de gemengde aflossing plaats, met ook de Belgian Hammers aan de start.

Aangeboden door onze partners