Kevin Borlée. — © BELGA
Kevin Borlée is in de series de snelste op het BK atletiek, maar: “Ik had hier niet moeten lopen”
Kevin en Jonathan Borlée zijn nog niet optima forma, dat bewezen ze op het BK atletiek in Gentbrugge. “Maar ik had hier niet moeten lopen”, zegt Kevin, die dit jaar wel al een prima 45.12 (zijn snelste in jaren) liep en in de series van het BK de snelste was (46.09). “Het probleem is die verdomde wereldranking.”
Kevin Borlée bedoelt: één goede koers volstaat niet. “Ik moet dus wel meer lopen, want ik zou me graag voor de individuele 400m kwalificeren op het WK. Ik ga me niet forceren in de finale op het BK, maar het is wel mijn laatste kans. Maar ik sukkel nog altijd met mijn rug. Ik ga elke dag naar de kine, heb elke dag pijn, slik ontstekingsremmers. Ideaal is dat niet.”
Jonathan Borlée, fel geplaagd door blessures de voorbije jaren, liep onlangs zijn eerste individuele 400m sinds drie jaar. Vrijdag klokte hij 46.94. “Na 200m had ik geen benen meer, ik was donderdag ziek, maagproblemen. Maar ik had koersritme nodig.” Toch zal hij de finale zaterdag niet lopen. Niet wegens de ziekte, maar omdat hij zich niet wil blesseren zo kort voor het WK en deftig wil blijven trainen. “Ik kan nu eens twee weken normaal trainen.”
Uittredend Belgisch kampioen Alexander Doom heeft er wel zin. Hij klaarde probleemloos de klus in de series (46.14) en is erop gebrand om zijn titel te verlengen tegen Borlée en co. Ook Jonathan Sacoor staat in de finale. Hij liep dit outdoorseizoen nog geen deuk in een pakje boter. Het was wat dom, zegt hij, dat hij met het begin van een coronabesmetting had getraind en gelopen. Tot op het BK vrijdag liep hij 47.70, ruim onder zijn persoonlijk record van 45.03. Hij klokte op het BK 46.98. “Als het zwaar wordt, haakt mijn lichaam af, en dat gaat nu iets beter. Maar de dokter zegt: niet forceren. Als die ziekte uit mijn lijf is en ze hebben mij nodig voor de 4x400m, zal ik daar zijn.”
© AFP
Jonathan Sacoor: “Heb individuele WK-deelname uit mijn hoofd gezet”
Jonathan Sacoor liep een seizoensbeste van 46.98 op de 400 meter, maar bleef nog altijd mijlenver boven zijn persoonlijk record van 45.03. Na afloop vertelde de Belgian Tornado dat hij zijn vizier op het EK in augustus richt, en dus niet op het WK in juli. “Het begint stilaan wat beter te gaan na mijn coronabesmetting”, zei Sacoor. “Het probleem is dat je eigenlijk 120 procent gezond moet zijn om de laatste rechte lijn van een 400 meter te overleven. De dokter heeft mij gezegd dat forceren geen zin heeft. Ik moet mijn lichaam de tijd gunnen om te herstellen. Daarom richt ik mij op het EK in München in augustus. Een individuele deelname aan het WK in Eugene heb ik uit mijn hoofd gezet, maar als de Tornados mij nodig hebben, ben ik wel ter beschikking voor de 4x400 meter.”
© Gregory Van Gansen
Philip Milanov overtuigt niet, toch kan WK-selectie hem nog moeilijk ontsnappen
Philip Milanov veroverde zijn twaalfde nationale titel in het discuswerpen. Met 61m72 maakte hij geen indruk, maar om zijn WK-ticket lijkt hij zich weinig zorgen te moeten maken.
De beste seizoensprestatie van Milanov staat op 64m48, zijn nationale record bedraagt 67m26. De limiet voor het WK atletiek in Eugene midden juli bedraagt 66m00, maar de Bruggeling staat er uitstekend voor op de World Ranking. Voor aanvang van het BK was hij al 28e, terwijl de top 32 naar Eugene mag, en een nationale titel levert nog eens een hele sloot punten op.
“In principe zou het in orde moeten zijn voor mijn WK-selectie”, denkt Milanov. “Ik heb de tegenstand bestudeerd en zie niet meteen in wie mij nog zou kunnen inhalen.” Met zijn povere resultaat op het BK kon hij nog redelijk leven. “Ik weet hoe het komt. Ik ben gewoon niet fris genoeg. In september ben ik voltijds beginnen werken als grafisch ontwerper en de hele dag voor de computer zitten is niet ideaal voor een topsporter. Als ik op het WK iets wil gaan doen, moet ik toch minstens 65 meter gooien, maar dat zie ik wel lukken als ik wat beter uitgerust ben.”
In de reeksen van de 400 meter horden maakte Paulien Couckuyt, die al geplaatst is voor Eugene, nog geen grote indruk. De nationale recordhoudster liep naar 56.48, ruim boven haar seizoensbeste van 55.36 en haar nationale record van 54.47. De finale volgt zaterdag.
© BELGA
Ismael Debjani profiteert van kopwerk van anderen en wint 5.000 meter in de sprint
Ismael Debjani heeft de titel veroverd op de 5.000 meter. Hij profiteerde van het kopwerk van anderen, zette pas in de laatste 200 meter zijn turbo aan en won in een persoonlijk record van 13:33.04.
Michael Somers was naar Gentbrugge gekomen om de limiet voor het EK atletiek in München, die 13:24.00 bedraagt, te lopen. Hij had daarom zijn twee trainingsmakkers Thomas Vanoppen en Hamish Carson opgedragen om tempo te maken, maar het ging net een klein tikkeltje te traag. Somers nam na drie kilometer over van zijn hazen en kreeg geen steun van Debjani, die op zijn spurt rekende. Net als Debjani hield Somers wel een persoonlijk record over aan het BK, want hij finishte als tweede in 13:33.92.
Op de 10.000 meter is Somers wel geplaatst voor het EK. Ismael Debjani is op de 1.500 meter geplaatst voor zowel het EK als het WK in Eugene. Beiden krijgen volgende zaterdag in Heusden een uitgelezen kans om nog sneller te gaan over 5.000 meter.
“Mijn plan was om te volgen en pas in de laatste ronde aan de kop te komen”, zei Debjani. “Het is nu eenmaal een kampioenschap en dan is het mijn goed recht om mijn eigen tactiek te bepalen en niet aan de kop te komen. Ik zag het vooral als een testje in functie van Heusden volgende week. Er is mij verteld dat er daar richting 13:15 gelopen wordt, maar zelfs als ik daar de EK-limiet loop, mik ik in München toch in de eerste plaats op de 1.500 meter.”
(hjb)
Hoofdpunten
KRC Genk blijft verweesd achter na knotsgekke apotheose: “Van de hemel naar de hel”
Wouter Vrancken: “Het seizoen duurde voor ons twee minuten te lang”
Anticlimax komt ook binnen bij supporters: beteuterde gezichten na mislopen Genkse titel
Toby Alderweireld trekt streep door vijfde Genkse landstitel met bom in blessuretijd
Lees meer
Triatleet Pieter Heemeryck was vlakbij dodelijk motorincident in Ironman van Hamburg: “Een moment dat me voor altijd zal bijblijven”
FBK Games Hengelo - Dylan Borlée haalt seizoensbeste op vierhonderd meter en wordt vierde: “Deze prestatie is veelbelovend”
Dit moet u onthouden van het afgelopen sportweekend: Belgische katten, tijgers en leeuwen klauwen, straffe Neuville en Heemeryck
Supersonische mama Faith Kipyegon verbetert wereldrecord op 1.500 meter en is eerste vrouw onder 3’50”