Remco Evenepoel werkte donderdag een indrukwekkende tijdrit af en zal in Middelkerke ook luid worden aangemoedigd, maar: “Zondag is het een rit in lijn, geen tijdrit. We nemen heel graag de underdogpositie aan.” 

Remco Evenepoel werkte donderdag een indrukwekkende tijdrit af en zal in Middelkerke ook luid worden aangemoedigd, maar: “Zondag is het een rit in lijn, geen tijdrit. We nemen heel graag de underdogpositie aan.” ©  BELGA

Quick-Step Alpha Vinyl kruipt voor BK in rol van underdog, Lotto Soudal wil “winnend nummer trekken” en Alpecin-Fenix wil controleren

Met het afhaken van Wout van Aert krijgen we plots een open BK op de weg in Middelkerke. Wat mogen we zondag verwachten? We blikken vooruit met de vijf grootste blokken: Quick-Step Alpha Vinyl, Lotto-Soudal, Alpecin-Fenix, Intermarché-Wanty Gobert en Sport Vlaanderen.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

Quick-Step Alpha Vinyl: “Het initiatief zal van anderen moeten komen”

Bij Quick-Step Alpha Vinyl ontbreken zondag Mauri Vansevenant en Louis Vervaeke. Dat maakt dat het team van Patrick Lefevere het zondag met tien man moet stellen. Met Yves Lampaert brengt het wel  de kampioen van 2018 aan de start. Ook van de partij zijn Remco Evenepoel, Dries Devenyns, Tim Declercq, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe, Iljo Keisse, Pieter Serry, Stan Van Tricht en Ilan Van Wilder

“Een sprinter hebben we niet: Fabio Jakobsen is tot nader order geen Belg, dus moeten we het anders zien aan te pakken”, zegt ploegleider Wilfried Peeters. “Dat Wout van Aert er niet bij is zal niet veel veranderen aan de tactiek van Jumbo-Visma. Zij gingen anders toch maar starten met vier. Alpecin-Fenix zal de boel wel willen controleren, net als Lotto Soudal. Wij leveren zondag alvast niet de topfavoriet af, maar de koers moet altijd gereden worden.”  

Evenepoel en Lampaert werkten donderdag wel een indrukwekkende tijdrit af. “Zondag is het een rit in lijn, geen tijdrit. Ik neem heel graag de underdogpositie aan. Natuurlijk verwacht men veel van onze ploeg, maar het initiatief zal toch van de andere ploegen moeten komen.”

 

Lotto Soudal: “We verwachten een harde en zware koers”

Lotto Soudal kan zondag niet rekenen op de diensten van Thomas De Gendt en Victor Verschaeve. De andere Belgen tekenen wel present. Met Philippe Gilbert heeft het team de kampioen van 2011 en 2016 in de rangen. Voorts zijn Tim Wellens, Florian Vermeersch en sprinter Arnaud De Lie van de partij.

“Thomas De Gendt heeft nog te veel last aan de enkel. Hij reed wel het BK tijdrijden van afgelopen donderdag in zijn eigen Gavere, maar deed dat vooral om zijn fans te plezieren. Viktor Verschaeve is ook nog niet voldoende hersteld”, meldde sportdirecteur Nikolas Maes.

“Komt het tot een massasprint in Middelkerke, dan is Arnaud De Lie onze man. Maar ik verwacht een harde en zware koers. Ik denk dat veel teams daar baat bij hebben.”

“Het Belgisch kampioenschap is altijd onvoorspelbaar. Het is ook een atypisch deelnemersveld. Niet elke ploeg komt met zeven renners aan de start. Je hebt zondag blokken van 20 renners, 15 renners, 10 renners... Er zijn veel zaken waarmee je rekening moet houden van start tot finish. En om onze sponsor te vernoemen: het BK is en blijft een loterij. Hopelijk trekken we het winnende nummer.”

 

 ©  BELGA

Alpecin-Fenix: “Afwachten wat de Moeren gaan brengen”

Alpecin-Fenix levert de meeste renners voor het komende BK op de weg. Naast de A-ploeg start immers ook het Alpecin-Fenix Development Team en zo kan de formatie rekenen op een team dat 21 man sterk is. Daarbij onder andere twee oud-kampioenen met Dries De Bondt en Tim Merlier. Komt het tot een sprint dan lijkt Merlier favoriet maar bij Alpecin-Fenix zit ook nog een aalvlugge Jasper Philipsen.

“We staan met een sterk blok aan de start in Middelkerke en zijn numeriek ook de grootste ploeg”, zegt sportdirecteur Bart Leysen. “En ja, met Merlier en Philipsen hebben we twee rappe mannen aan boord. Er starten zondag wel een pak renners of ploegen die absoluut geen baat hebben bij een massasprint. Ik denk dan aan mannen als Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven. Die gaan allen willen koersen.”

“Dan zijn er nog de blokken van Intermarché-Wanty Gobert, Quick-Step Alpha Vinyl en Lotto Soudal. Die laatste ploeg heeft met Arnaud De Lie ook een topsprinter in de rangen. Er kan altijd een groep wegrijden. Vraag is dan wie daar dan allemaal bij zit. Afwachten wat de Moeren gaan brengen. Vorige week zou het daar hommeles geweest zijn maar zondag zal daar blijkbaar een matige wind staan.”

“Wij hebben naast onze sprinters ook nog mannen als Gianni Vermeersch en Dries De Bondt zitten. Het zal erop aankomen om de koers onder controle te houden. Simpel zal dat niet worden. De afstand is ook geen 250 maar slechts 200 kilometer lang. Er zullen zo in volle finale nog een pak frisse mannen zitten. Ik verwacht een zeer gebalde wedstrijd die aan een hoog tempo zal gereden worden”, besluit sportdirecteur Bart Leysen.

 

 ©  AFP

Intermarché-Wanty Gobert: “Wij kunnen op alle fronten meespelen”

Intermarché-Wanty Gobert komt zondag op volle getalsterkte aan de start van het BK in Middelkerke. Jan Bakelants, Dimitri Claeys, Aimé De Gendt, Tom Devriendt, Kobe Goossens, Quinten Hermans, Laurens Huys, Baptiste Planckaert, Gerben Thijssen, Kévin Van Melsen en Loic Vliegen vormen een team van elf renners.

“Voor ons zijn er zondag verschillende scenario’s goed”, zegt sportdirecteur Hilaire Van Der Schueren. “Mijn renners kunnen het in een ontsnapping proberen, maar het mag ook tot een massasprint komen waarin we Gerben Thijssen kunnen afzetten. Alles kan en alles mag voor ons. Wij kunnen op alle fronten meespelen.”

“Het zal knokken worden tegen onder andere Alpecin-Fenix. Zij hebben de meeste renners aan de start en hebben met Merlier en Philipsen twee goede sprinters aan boord. Lotto Soudal en Quick-Step Alpha Vinyl zijn de andere Belgische WorldTeams. Ook die hebben enkele kandidaat winnaars. We moeten met alles rekening houden en anticiperen wanneer nodig.”

Het team zit dit seizoen al aan zestien zeges. “Onze ploeg doet het goed de laatste tijd. Alles valt mee, maar je weet dat er ook een tijd kan komen dat alles tegen zit. Kijk maar naar vorig seizoen. Wij deelden toen hard in de (corona)klappen, naast het feit dat we af te rekenen kregen met enkele geblesseerden. Dit jaar loopt het wel op wieltjes. Keerzijde van de medaille is dat sommige renners ons op het einde van het seizoen zullen verlaten, omdat die nu opgemerkt zijn door de grotere ploegen. Het zij zo. Dat kan je niet veranderen.”

 

Sport Vlaanderen-Baloise: “De Moeren zullen hoe dan ook voor nervositeit zorgen”

Sport Vlaanderen-Baloise kan zondag in het BK niet rekenen op Arne Marit, Aaron Verwilst, Tuur Dens en Gilles De Wilde, maar komt toch nog met zeventien renners aan de start. “Tuur Dens liep een sleutelbeenbreuk op, Gilles De Wilde is op de sukkel met gescheurde ligamenten, Arne Marit heeft knieproblemen en Aaron Verwilst heeft een variant heeft van toxoplasmose”, verduidelijkt sportdirecteur Hans De Clerq. “Het grootste team zijn we niet. Die eer is voor Alpecin-Fenix. Samen met het Development Team komen zij aan 21 renners. Ik denk niet dat de renners uit die twee ploegen tegen elkaar gaan rijden toch?”

“Het zal erop aankomen de Moeren te overleven. Ik volg de waaierapp voortdurend. Met wat ze nu voorspellen zal het daar niet breken, omdat de wind niet krachtig genoeg is. Feit is wel dat de strook naar de Moeren toe wel voor nervositeit zal zorgen in het peloton. Breekt het daar toch, dan is het nog ver tot Middelkerke. Daar is er een super smalle strook op de zeedijk. Ook daar zal het er nerveus aan toe gaan. Eigenlijk verwacht ik toch een massasprint en dan denk ik meteen aan Tim Merlier als kandidaat winnaar. Wij spelen dan Sasha Weemaes uit, zeker nu Arne Marit er niet bij is.”

“Weemaes heeft de jongste maanden al bewezen dat hij rap aan de eindmeet is. Maar we hebben niet alleen Sasha. Wij hebben ook renners die oorlog onderweg kunnen maken. Ik denk dan aan Julian Mertens, Jenno Berckmoes, Sander De Pestel, Kenneth Van Rooy en Jens Reynders. We kunnen dus verschillende scenario’s aan.”

Meer over BK Wielrennen

Aangeboden door onze partners