©  RR

Truiense agenten doorverwezen voor verspreiden filmpje masturberende transseksueel

Sint-Truiden -

Twee Truiense politie-inspecteurs moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor het verspreiden van beelden waarop een transseksuele arrestant masturbeert. Ze worden onder meer beschuldigd van voyeurisme en het schenden van de privacy. Het onderzoek van Comité P startte in juli van vorig jaar.

Phillip Pergens en Dirk Selis

Een opname van 12 seconden met een smartphone. Zo lang duurt het filmpje waarop de bewakingsbeelden van een politiecel getoond worden. De inhoud: een transseksuele arrestant die liggend op het bed aan het masturberen is. Het beeld wordt ondersteund met geluid. “Da’s toch just ne twidde Provost”, zegt iemand, verwijzend naar de korpschef van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.

6 maanden tot 5 jaar cel

Het filmpje zou in de herfst van 2019 opgenomen zijn vanuit de operator-kamer en werd nadien gedeeld in een WhatsApp-groep van een groep collega’s. Vervolgens vond het zijn weg naar buiten en daarmee brachten de beelden het korps in diskrediet. Het Comité P, het controle-orgaan van de politie, startte in de zomer van 2021 een onderzoek dat nu afgerond werd. Twee inspecteurs zullen zich voor het maken en verspreiden van de beelden moeten verantwoorden. Ze worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hen worden meerdere feiten, zoals onder meer voyeurisme, ten laste gelegd. Dat is sinds februari 2016 strafbaar. Daders riskeren een gevangenisstraf van 6 maanden tot 5 jaar. Ook het verspreiden van naaktbeelden werd aan het strafwetboek toegevoegd. Daarop staan dezelfde straffen. Het proces is wellicht voor dit najaar en een uitzonderlijke gebeurtenis, want politieagenten verschijnen niet vaak voor een correctionele rechter.

Walk of shame

Het filmpje, gevolgd door het onderzoek, leidde tot de nodige commotie bij vakbonden en politiek. Eind oktober van vorig jaar vormden de vakbonden en agenten zelfs een zogenaamde ‘walk of shame’ voor de leden van de politieraad. De protesthaag kwam er als antwoord op “alle bagger die verspreid werd over de politiezone”, luidde het toen.

LEES OOK. Agenten maken ‘walk of shame’ voor Truiense politieraad: “Stop met ons korps door het slijk te halen”

De politiek en zeker de oppositie toonde zich vorig jaar scherp voor de gebeurtenissen in de politiezone en trekt ook nu met de nodige vragen naar de politieraad van komende dinsdag. Daar zullen ze zonebaas Steve Provost om meer uitleg vragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer