Driedaagse staking van Brussels Airlines gaat van start: zeker 315 vluchten geschrapt

Reizigers die vandaag of de volgende dagen het vliegtuig nemen, zullen rekening moeten houden met ernstige hinder. Vandaag start immers een driedaagse staking bij Brussels Airlines, vanaf vrijdag zijn er enkele dagen acties te verwachten bij Ryanair.

evdg

Brussels Airlines zou de volgende drie dagen zo’n 60 procent van haar geplande vluchten, of 315 in totaal, annuleren. Dit treft zo’n 40.000 passagiers. Er werden zoveel mogelijk oplossingen gezocht via omboekingen, zowel via de Lufthansa-groep als daarbuiten.

Het cabinepersoneel en de piloten staken onder meer tegen de volgens hen te hoge werkdruk. De gestegen vraag naar vliegreizen zet druk op de arbeidsorganisatie. De piloten zijn daarnaast ook ontevreden dat de directie van Brussels Airlines hun cafetariaplan, een budget voor extralegale voordelen, niet wil indexeren.

Financiële impact

De directie van haar kant zegt dat ze al inspanningen heeft gedaan om de werkdruk te verlagen, onder meer door vluchten te schrappen en extra stewards en stewardessen aan te werven. Maar de financiële resultaten - met nog meer dan 60 miljoen euro verlies in het eerste kwartaal - laat niet toe om over indexeringen te praten, klonk het eerder.

Hoeveel de staking de luchtvaartmaatschappij zal kosten, is nog niet bekend. Brussels Airlines hoopte alvast de zomermaanden aan te grijpen om winst te maken.

 ©  BELGA

Ook Ryanair staakt

Bij Ryanair staken het cabinepersoneel en de piloten vanaf vrijdag tot en met zondag. Er werd beslist om te staken na het afspringen van onderhandelingen over een nieuwe cao. Volgens de christelijke vakbonden CNE en ACV respecteerde Ryanair in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. Er wordt ook geklaagd over fouten in de loonfiches.

Bij Ryanair zijn er dezer dagen ook acties in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk.

Volgens een vakbondsbron bij CNE zouden er op vrijdag en zaterdag ongeveer 180 vluchten worden geschrapt van en naar de luchthavens van Charleroi en Zaventem. Voor zondag is de impact van de staking nog niet bekend.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer