©  BELGA

Uitbraak van vogelgriep bij vogelhandelaar in Zoutleeuw

In Zoutleeuw, in de provincie Vlaams-Brabant, is een uitbraak van vogelgriep (H5N1) vastgesteld bij een vogelhandelaar. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdag.

Bron: BELGA

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de haard ingesteld.

Vogelgriep is erg besmettelijk voor vogels, maar er zijn geen wetenschappelijke indicaties dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Het FAVV wil particuliere en professionele houders van pluimvee eraan herinneren dat het vogelgriepvirus nog steeds aan het circuleren is onder wilde vogels. “Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, blijft het daarom aangeraden om je dieren af te schermen van wilde vogels die het virus mogelijk dragen”, klinkt het. Dit kan met behulp van netten. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken wordt gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777. Meer informatie is te vinden op de website van het FAVV (www.favv.be).

(Belga)

Aangeboden door onze partners