Het in beslag genomen vuurwerk, de gsm-toestellen en de vuurwapens met munitie werden verbeurd verklaard. 

Het in beslag genomen vuurwerk, de gsm-toestellen en de vuurwapens met munitie werden verbeurd verklaard. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Straffen tot 54 maanden cel voor handel in springstoffen, wapens en lachgas

Genk/Maasmechelen -

Een bende van zeven Limburgers kreeg werkstraffen tot 120 uur en celstraffen tot 54 maanden voor grootschalige handel van illegalen goederen zoals drugs, springstoffen, wapens en lachgas.

Shauni Deferm

Het onderzoek startte nadat de politie werd ingelicht over mogelijke wapenhandel waarbij een 46-jarige Genkenaar en een 39-jarige Maasmechelaar betrokken zouden zijn. Op 25 augustus 2021 vielen de speciale eenheden binnen bij de Genkse man. Daar vonden ze twee pistolen, een springtuig Cobra 6 en een pistoolholster in de kast. In de garage lag materiaal voor het opstellen van een cannabisplantage en 21 flessen lachgas. “In de tuin vonden we twee begraven tapijten waar vroeger waarschijnlijk wapens in verstopt zaten”, zo sprak de procureur eerder deze maand. “Na de huiszoeking hebben we ook zijn telefoon uitgelezen. Daarin vonden we verschillende berichten over het dealen van drugs.” Zo leverde de Genkenaar samen met zijn zoon zowel speed, cocaïne als wiet, stelde de procureur. “Ze hadden zelfs een chauffeur die hen naar Leuven bracht.”

335 klanten

Op basis van die informatie werd er ook bij de zoon een huiszoeking uitgevoerd. “Daar vonden we 210 vuurwerkstaven. Uit telefonieonderzoek bleek het bovendien ook te gaan om dealen van drugs op grote schaal. Er werd gesproken van grote hoeveelheden, tot 3.000 pillen xtc. Het ging over internationale handel, waarbij er nog enkele andere beklaagden betrokken waren. De pakketten werden verpakt in Nederland en zo naar België gebracht. Hier kregen ze andere labels om ze opnieuw te versturen naar de VS en Canada.” Volgens de aanklager was ook de zoon betrokken bij de wapenhandel en het verhandelen van lachgas. “Hij vroeg foto’s op van onder andere een revolver”, zo klonk het. “Het lachgas werd dan weer verkocht per 3, 5 of 10 liter. In totaal had hij 335 klanten.”

Springstoffen van plofkraken

De Tongerse aanklager tilt zwaar aan de feiten. “Er werden acht verdachten aan het dossier gelinkt, van organisator tot dealer en koerier. Het gaat om grootschalige handel waarbij ze alles leverden wat illegaal was, van drugs tot wapens en springstoffen die gebruikt werden bij plofkraken en rellen in Genk. Ook het verhandelen van lachgas is zeer gevaarlijk.”

De 46-jarige Genkenaar minimaliseerde zijn rol. “Door mijn verleden (de man werd 13 keer correctioneel veroordeeld, nvdr.) kunnen ze veel in mijn schoenen schuiven”, zo klonk zijn verweer. Zijn zoon – die als spilfiguur in het dossier wordt aangeduid - gaf de verkoop van lachgas wel toe.

Tot 54 maanden cel

Een beklaagde kreeg de vrijspraak. De zeven overige beklaagden kregen elk een andere straf, afhankelijk van hun rol. De Tongerse rechter veroordeelde drie van hen tot werkstraffen van 50, 80 en 120 uur. De vier andere beklaagden kregen effectieve celstraffen. Zo moet de 46-jarige Genkenaar voor 40 maanden naar de cel. Zijn zoon kreeg een gevangenisstraf van 54 maanden opgelegd. De overige twee beklaagden moeten voor 3 jaar en 18 maanden naar de gevangenis. De opgelegde geldboetes lopen op tot 24.000 euro.

Het in beslag genomen vuurwerk, de gsm-toestellen en de vuurwapens met munitie werden verbeurd verklaard. Net zoals een geldsom van 10.000 euro.