© Jean Hendrix

© Jean Hendrix

© Jean Hendrix

© Jean Hendrix

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Voor eerste keer in 35 jaar weer nationale jumping Genk

Genk -

Het voorbije weekend vond op het domein Kattevennen een jumping van de Silver League plaats. Het was exact 35 jaar geleden dat er nog een nationale jumping plaatsvond in Genk. Met dank aan Sport Vlaanderen en de stad Genk. “We zijn weer vertrokken”, zegt Genkenaar Ivo Zeelmaekers. “Deze nationale jumping zal elk jaar tien procent mooier, groter en beter worden. Zeker weten.”

Jean Hendrix

Geert Lambrechts (in het midden op de foto), voorzitter van organisator Ruiterclub Genk, kon het nog in het geheugen terugroepen. “We schreven 1987 toen hier de laatste nationale jumping doorging. Ik herinner het mij nog als de dag van vandaag. Ik was destijds hier net begonnen als stalknecht.” Lambrechts, intussen opleider aan de paardenschool in Bilzen en preses van de ruim vijftig jaar oude rijvereniging in Genk, vervolgt: “De accommodatie liet het ons niet toe om nationaal te organiseren. Paddock en vooral de parking voor de camions lagen te ver van de springpiste. Sport Vlaanderen (nieuwe inrijpiste) en de stad Genk (parking) hebben hun uiterste best gedaan om ons in onze wensen tegemoet te komen. Of je nu deelnemer bent of bezoeker, je zal verandering merken.”

Ook weldoener Zeelmaekers (rechts op de foto), paardenliefhebber van het eerste uur en mede-sponsor van deze ‘eerste’ nationale jumping, is in zijn nopjes. “We zijn in België de laatste vijftig jaar enorm verbeterd in de kwaliteit van onze springpaarden”, zegt Zeelmaekers. “We zijn veruit de beste in de wereld als het over springpaarden gaat. Dat mag hier in Genk dus ook getoond worden. Verder vind ik deze nationale concours een heel goed systeem om de paarden op te starten. Het is niet duur. Toegankelijk. Dicht bij huis. Paarden moeten niet in een ‘internationale context’ opgeleid worden om tot echte toppaarden uit te groeien. Het kan hier ook.”

Voor eigen publiek

Ruiterclub Genk is dan ook klaar om tijdens het eerste weekend van juli de ‘Beker van Limburg’ te organiseren, terwijl men 14 dagen later de infrastructuur aanpast om een eventing (military) te houden. Ook bij de deelnemers vonden we, met Robin Zeelmaekers, een Genkse amazone die voor het eerst in haar leven een nationale jumping mocht rijden in de eigen woonplaats. Robin vindt het evenzeer opvallend dat de dames overal het bovenste trapje mochten betreden tijdens de nationale rubrieken. “Ik ben al van kleins af aan verzot op paarden”, aldus Robin. “Mijn papa was vroeger een fervent eventing-ruiter. Ik houd het alleen bij jumping. Het was aftellen naar deze wedstrijd. Voor eigen publiek kunnen rijden… Het is een voltreffer.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio