©  EPA-EFE

Colombia krijgt eerste linkse president ooit: Gustavo Petro wint verkiezingen

De linkse oppositieleider Gustavo Petro (62) heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. Hij wordt zo de eerste linkse president in de geschiedenis van het land. Hij kreeg volgens de officiële resultaten 50,47 procent van de kiezers achter zich, met 99 procent van de stembiljetten geteld.

Bron: BELGA

“Vandaag is een feestdag voor het volk. Laat hen de eerste volksoverwinning vieren”, aldus de senator en ex-guerrillastrijder op Twitter.

Zijn tegenstander, de miljonair Rodolfo Hernandez, rijfde 47,27 procent van de stemmen binnen. Dat blijkt uit de resultaten die het Nationaal Register, dat de verkiezingen organiseert, zondagavond bekendmaakte.

“Vandaag heeft de meerderheid van de burgers voor de andere kandidaat gekozen. (...) Ik aanvaard het resultaat zoals het is”, zei Hernandez in een Facebookvideo vanuit zijn huis. “Ik wens Dr. Gustavo Petro toe dat hij weet hoe het land te leiden en dat hij trouw blijft aan zijn discours over corruptie.”

“Ik heb PetroGustavo gebeld om hem te feliciteren als verkozen president van het Colombiaanse volk”, aldus de aftredende conservatieve president Ivan Duque op Twitter. “We zijn overeengekomen elkaar in de komende dagen te ontmoeten om te starten met een harmonieuze, institutionele en transparante overgang.”

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer