Dimitri Van den Bergh wil geen genade tonen voor ‘The Heat’, met wie hij samenwoont: “We willen maar één ding, de World Cup winnen”

Dimitri Van den Bergh (PDC 9) en Kim Huybrechts (PDC 34) doen zondag een gooi naar de wereldtitel darts. In de kwartfinales moeten de Belgen voorbij Team Australia.

Vincent Van Genechten

Onze twee beste darters, reekshoofd nummer vier op de World Cup of Darts in Frankfurt, schakelden zaterdag Polen relatief eenvoudig uit. Maar nu wordt het pas echt menens, met een clash tegen het vijfde reekshoofd met Damon Heta (PDC 19) en Simon Whitlock (PDC 25). Al hadden de ‘Aussies’ wel alle moeite van de wereld om Zweden aan de kant te zetten, wat pas gebeurde na een dubbelwedstrijd. Heta verloor daarbij zijn enkelpartij.

Misschien had ‘The Heat’ wel wat last van de warmte in de Eissporthalle, waar het bloedheet was. “Het was misschien wel 42 graden op het podium”, zei een zwetende Huybrechts. “Ik had het gewoon niet”, zuchtte Heta na afloop. “Het ging nochtans goed tijdens de training, alles verliep vlot. En je probeert het te corrigeren op het podium, maar dat lukt dan vaak niet natuurlijk. Ik gooide goeie darts, dan weer slechts darts. Dus ik begon me af te vragen waar de ‘tussendarts’ bleven. Je zag me vaak lachen, omdat ik dan maar gewoon ben beginnen proberen ervan te genieten.”

“Damon houdt wat meer van de koude”, lachte veteraan Whitlock. “Zondag gaan we waarschijnlijk niet meer zo slecht spelen als vandaag. We gaan sowieso vechten, zo zijn we.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alles voor de carrière

De enkelwedstrijden staan nog niet vast. Als de volgorde van de eerste twee ronden gerespecteerd wordt, dan wordt het Van den Bergh tegen Whitlock en Huybrechts tegen Heta. In dat geval mist Van den Bergh de kans om zijn huisgenoot te verslaan in een rechtstreeks duel, tenzij er natuurlijk een dubbelwedstrijd aan te pas moet komen (bij een gelijke stand na twee enkelpartijen).

Van den Bergh en Heta, winnaar van twee Players Championships en de Brisbane Darts Masters in zijn carrière tot nu toe, delen in Leicester namelijk een (huur)woning sinds maart 2021. Om niet altijd te moeten op en af reizen naar toernooien, wat zeker voor de Australiër geen sinecure is tijdens het altijd weer drukke dartsseizoen.

“Alles voor de carrière”, zei Van den Bergh toen de mannen van de Darts Show passeerden. “Het draait allemaal rond de hoop om nog een stap hoger te zetten en mijn potentieel te bereiken. De voorbije jaren moest ik veel reizen voor al die toernooien, en dat hakt er op den duur wel in.”

“Wij wilden naar Engeland gaan wonen, terwijl Heta en zijn vrouw er al een woonst hadden maar op zoek waren naar iets anders”, vertelt Evi Loyaerts, mevrouw Van den Bergh. “Omdat het niet goedkoop is om nog maar een appartement met één slaapkamer te huren, kwamen we op het idee om samen een grotere woning - met een tuin - te huren. We betalen nu elk de helft en dat komt goedkoper uit dan alleen iets te huren, maar we hebben er dus wel een grotere woning voor. Alles loopt ook heel vlotjes tussen ons.”

Geen genade

Maar… wie wint eigenlijk de meeste trainingspartijtjes? “Ik zal Dimitri het voordeel van de twijfel geven”, lachte Heta bij de Darts Show. “Maar ik haal uit zo’n overwinning waarschijnlijk iets meer vertrouwen dan hem. Ik vind het geweldig om hem zo goed te zien darten, daaruit haal ik een boost om hetzelfde niveau te willen halen.”

Heta (links), met Huybrechts en Mario Vandenbogaerde (rechts). 

Heta (links), met Huybrechts en Mario Vandenbogaerde (rechts). 

“Damon is intussen niet meer alleen mijn kameraad”, stelde Van den Bergh na de zege tegen Polen zaterdag. “Kim heeft hem ook beter leren kennen omdat hij onlangs in België was, onder andere voor het dartstoernooi Open Merksem. Hij is speciaal overgevlogen om dat mee te kunnen maken.” Huybrechts knikte. “Het is een grapjes. Op een goeie manier, heel toffe gast.”

Maar daar zullen de Belgen zondag niet mee bezig zijn. “Natuurlijk niet. Wij dragen onze nationale kleuren, onze trots”, aldus Van den Bergh. “Wij zijn er om ons job te doen en wij willen, heel simpel, die trofee mee naar huis nemen. Dat is onze droom en die willen we verwezenlijken, wie we daar ook voor moeten verslaan.”

Whitlock (links) en Heta. 

Whitlock (links) en Heta. 

Meer over Dimitri Van den Bergh

Aangeboden door onze partners