©  EPA-EFE

Nederlandse koningin Máxima: “Leven van een koningin is geen sprookje”

Koningin zijn is niet zomaar een sprookje. Het is een grote verantwoordelijkheid, zei koningin Máxima in een interview met Al Jazeera. Volgens haar bestaat het sprookje van de koning en de koningin niet. “Het is harder werken dan alles wat ik hiervoor heb gedaan. En ik heb bij een bank gewerkt in New York, waar ik zestien uur per dag maakte”, zo schetste de vorstin.

Bron: BELGA

“Als je deze positie bekleedt, heb je de verantwoordelijkheid om ergens verandering te brengen. Ik neem dat heel serieus”, vervolgde Máxima, die bij Al Jazeera vertelde over haar rol als speciale gezant bij de Verenigde Naties. “Dit is nog maar een klein deel van wat ik doe.”

Máxima vertelde dat ze haar positie als koningin op haar eigen manier invult. Ze heeft niet de ambitie om die rol te veranderen. “Ieder persoon doet het op zijn eigen manier en naar eigen kunnen. Ik hoop zelf dat ik iets kan bijdragen met mijn talenten. Maar elke koningin is anders. Er is geen vaste vorm voor.”

De ideale koningin bestaat dan ook niet, vindt Máxima. “In elk land zal dat weer anders zijn. En ook mijn dochter zal het op een andere manier doen dan ik. Het enige wat ik haar kan meegeven, is om te gaan voor wat je leuk vindt en je energie geeft. Want als je dat doet, kun je verandering teweegbrengen.”

Al Jazeera interviewde de vorstin afgelopen week tijdens haar VN-reis langs Ivoorkust en Senegal. Koningin Máxima geeft, net als de rest van het koninklijk huis, zelden uitgebreide interviews.

Aangeboden door onze partners