©  ©Paramount/Courtesy Everett Collection

Mislukte overval met Screammasker levert twee jaar cel op

Lommel -

Een 25-jarige Lommelaar hangt twee jaar cel boven het hoofd voor twee mislukte overvallen. Telkens sloeg hij in Lommel met een voor justitie onbekende kompaan toe. Ze verstopten hun gezicht achter het doodshoofdmasker uit de Screamfilms. De verdachte betwist de feiten.

Geert Houben

Op 5 februari 2017 sloeg het duo een eerste keer toe. Rond 23.30 stormden ze café Torenhuis aan het Kerkplein binnen. Via de zijdeur verschaften de gemaskerde daders zich toegang. Onmiddellijk gingen ze richting toog waar ze een afscherming in plexiglas vernielden. De overvallers riepen om geld en bedreigden medewerker Steve Dilissen met een pistool. In een reflectie wist hij het weg te duwen en merkte dat het om een speelgoedgeweer ging. Dilissen incasseerde meerdere klappen en hield er een gescheurde borstspier aan over. Met de hulp van twee stamgasten wist hij de daders zonder buit buiten te werken. Bij de schermutseling verloor een verdachte zijn pet en een vlindermes.

DNA

Een dag later kreeg de Carrefour in de Kloosterstraat in Lommel de twee overvallers met een Screammasker over de vloer. Weer eisten ze zonder veel succes geld uit de kassa. Niet veel later vond de politie met de hulp van een speurhond de maskers, de bibi-gun en een kniptang terug van de daders. De spullen waren tijdens de vlucht weggesmeten. DNA-onderzoek op het achtergelaten materiaal bracht de speurders naar de twintiger. Hij bleek op een boogscheut te wonen van het warenhuis en de café. Zelf claimt de verdachte zijn kleren te hebben uitgeleend, maar dat hij niet meer weet aan wie. Iets wat hij wel meer verklaart.

Zo moet hij in oktober opnieuw in Hasselt verschijnen. Deze keer voor een overval op een tankstation waarbij de betichte ook zijn kledij zou hebben uitgeleend. De procureur hecht geen geloof aan zijn verklaring en vorderde twee jaar cel. De jongeman draagt momenteel een enkelband en is geen onbekende van justitie. In Nederland maakte hij zich ook al schuldig aan een homejacking. Zijn advocate vroeg de vrijspraak. “Het onderzoek was ondermaats.” Ze hekelde onder meer het telefonieonderzoek en het teruggevonden DNA. “Niet alleen dat van hem is teruggevonden. Het gaat om een mengprofiel. Ik stel me er vragen bij. Het DNA is niet voldoende om hem te linken aan de twee overvallen.” Over een maand velt de rechter het vonnis.