Aangeboden door JOBAT

Laborant als knelpuntberoep

Laborant duikt diverse malen op in de lijst van knelpuntberoepen. Van R&D en controle tot zorg: de ene laborant is duidelijk de andere niet.

William VisterinBron: Jobat.be

Bij Jobat valt de laborant in diverse domeinen. Enerzijds is hij of zij werkzaam in de industrie, zoals de laborant industriële productie. Bij arbeidsbemiddelaar VDAB is dat een knelpuntberoep in de categorie van de operatoren chemie en kunststoffen.

Zo’n laborant richt zich op de kwaliteitscontrole van de producten die een bedrijf produceert. Maar er zijn ook laboranten die zich richten op onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld in functie van de creatie van nieuwe producten.

Medisch laborant

Laborant is anderzijds een medisch beroep. Denk aan laboranten die in medische labo’s stalen analyseren. Dan is er ook nog het profiel van de labotechnicus die in de zorg of beautysector aan de slag is. Ook die zijn gegeerd.

Bij VDAB is onder andere de laborant dentaaltechnicus een knelpuntberoep, overigens ook een wat minder bekend beroep. Zulke profielen, die bijvoorbeeld tandprothesen maken, zal je niet tegen het lijf lopen in de industrie, maar vaak ook niet in een tandartspraktijk. Hij of zij werkt over het algemeen in een tandtechnisch labo.

Bron: Jobat.be