Onder meer deze nachtwinkel werd gecontroleerd. ©  Jozef Croughs

Tien dag- en nachtwinkels gecontroleerd tijdens flexactie in Haspengouw

Alken/Borgloon/Heers/Kortessem/Wellen -

Zaterdag zijn tien dag- en nachtwinkels gecontroleerd in Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen. Dat gebeurde in het kader van een gecoördineerde flexactie met medewerking van het ARIEC en de politie Kanton Borgloon. Er werden verschillende sociale inbreuken en overtredingen rond brandveiligheid vastgesteld.

Het interdisciplinair controleteam bestaat onder meer uit vertegenwoordigers van de brandweer Zuid-West Limburg, de Arbeidsinspectie, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de douane. Ploegen van de politie Kanton Borgloon zorgden voor de ondersteuning. Er was ook een vertegenwoordiger van ARIEC Limburg aanwezig, het orgaan dat gemeentebesturen ondersteunt bij de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om uitbuiting, mensenhandel, grootschalige fraude, huisjesmelkerij en witwasconstructies. De flexacties moeten ervoor zorgen dat die criminaliteit zich niet in het lokale weefsel nestelt.

Tijdens de controles werd onder meer de veiligheid van de panden gecontroleerd, net als de arbeidsomstandigheden en de voorschriften rond bevolkingsregister en ruimtelijke ordening. Geen enkele van de tien gecontroleerde winkels was in orde met de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften. Daarnaast werden nog verschillende stedenbouwkundige overtredingen vastgesteld. De eigenaars worden aangemaand om hun panden in orde te brengen.

Er werden heel wat cosmetica en tabaksproducten in beslag genomen. ©  RR

Sociale wetgeving

Door de arbeidsinspectie werden ook een aantal inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld, voornamelijk op het vlak van dimona, sociale documenten, deeltijdse arbeid en misbruik van coronapremies. De FOD Economie stelde pv’s en waarschuwingen op voor prijsaanduiding. De FOD Volksgezondheid nam heel wat niet-conforme cosmeticaproducten, e-sigaretten en tabaksproducten mee. De douane nam tabaksfabricaten als waterpijptabak in beslag in het kader van de accijnswetgeving.

Alle pv’s werden overgemaakt aan het parket Limburg en het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdelingen Hasselt en Tongeren.(Jozef Croughs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer