©  UPI Photo / eyevine

Nieuwe regels over Mekka-bedevaart veroorzaken onrust bij moslims

De Saudische regering heeft bepaald dat moslims die dit jaar een pelgrimstocht naar Mekka willen maken, die moeten boeken via een officiële website van de Saudische overheid. Dat veroorzaakt heel wat onrust bij moslims in het Westen, bericht de Britse zender BBC. Velen hebben al geboekt bij een gespecialiseerd reisagentschap en zijn bang dat die bedevaart nu niet kan doorgaan, of dat ze hun geld - vaak duizenden euro’s - kwijt zullen zijn.

mtmBron: BELGA

De nieuwe regels van de Saudische regering dateren van slechts enkele dagen geleden. De hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, vindt dit jaar plaats van 7 tot 12 juli. De Saoedische overheid wil er maximaal één miljoen pelgrims toelaten. Men moet jonger zijn dan 65 jaar en volledig gevaccineerd tegen het coronavirus, klonk het eerder.

Afgelopen week maakte de bevoegde minister van Saudi-Arabië bekend dat moslims uit Europa, Amerika en Australië hun Mekka-bezoek moeten boeken via de overheidswebsite (www.motawif.com.sa). Een veertiendaagse pakketreis voor Belgen kost er tussen de 3.915 en 7.207 euro. De plaatsen zouden worden toegekend via een loterijsysteem, maar pas op 13 en 14 juni vindt de trekking plaats.

Heel wat moslims doen nu hun beklag. Velen die dit jaar een reis naar Mekka boekten - na twee jaar van coronabeperkingen - deden dat via een reisagentschap. Wat zal er met die boeking gebeuren? En zelfs als men die kan annuleren, zal de reis nog kunnen doorgaan?

De hadj is een van de grootste religieuze bijeenkomsten ter wereld. Hij wordt beschouwd als een verplichting die elke moslim in goede gezondheid en met voldoende financiële middelen minstens eenmaal zijn leven moet doen.

Meer over Saudi-Arabië

Aangeboden door onze partners