Extinction Rebellion valt binnen bij McDonalds in Brusselse voetgangerszone

Een veertigtal klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn zondag binnengevallen in het filiaal van McDonalds aan de Brusselse voetgangerszone. Ze scanderen er slogans en eten er hun eigen veganistische lunch.

ltoBron: BELGA

Het is de derde dag op rij dat XR acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uitvoert in België om het aantal fabrieksboerderijen aan te klagen. Ze wijzen erop dat de vleesconsumptie drastisch moet dalen om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarbij richten ze vandaag hun pijlen op de fastfoodgigant, een van de belangrijkste bestemming voor vlees van intensieve veehouderijen.

Verschillende XR-activisten drongen zondagmiddag binnen in de McDonalds, terwijl anderen op het terras van het fastfoodfiliaal een eigen veganistische lunch opeten. Een derde groep activisten ensceneert op het Beursplein een ecocide, een misdaad die het milieu vernietigt.

XR wil met deze slotactie benadrukken dat intensieve veehouderij onze gezondheid bedreigt. “Fabrieksboerderijen zijn de bron van veel pandemieën, zoals de vogelgriep en de gekkekoeienziekte. Bovendien dreigt de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica in het vlees dat wij eten, tegen 2050 tien miljoen doden per jaar te veroorzaken”, klinkt het.

De politie is op de hoogte van de actie, maar meldt dat er voorlopig nog geen activisten gearresteerd werden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer