De Otter Easy Houseboat Oslo: ons varend huisje voor een dag en een nacht. ©  Guy Puttemans

GETEST. Wees de kapitein voor een dag en een nacht op de Maasplassen

Kinrooi -

Een nachtje “kamperen” op een boot? Yes, geef ons maar water. Op naar jachthaven De Spaenjerd in Ophoven voor een tripje met Otter Easy Houseboats over de Maasplassen, met mijn man als kapitein.

Otter verhuurt tiny boten waarmee je zelf kan rondvaren. Mijn man heeft een vaarbewijs, maar dat is geen must. “Als mensen geen vaarervaring hebben, gaan we na aankomst een uurtje met hen het water op”, zegt verantwoordelijke Johan Dirkx. “En dan lukt het meestal wel.” Zelf varen is natuurlijk de grootste troef van de Otterboten, maar wie niet wil, kan ook gewoon in de haven blijven. Maar eerlijk: zelf varen is een eitje, alleen het aanmeren vraagt wat behendigheid.

In de Oslo: twee stapelbedden, een keukentje en een zitbank waarvan je een tweepersoonsbed kan maken. ©  Guy Puttemans

De boot is kraaknet. Binnenin heb je een klein keukentje, met frigo, dubbel gasvuur en genoeg keukengerief om zelf te koken. Een echte badkamer is er niet aan boord. Wel een boottoilet met een ruime wastafel. Warm douchen kan in openlucht op het achterdek. Als je daar geen zin in hebt, kan je altijd het havensanitair gebruiken.

Veulentjes en kalfjes

De zon schijnt, onze boot is volgetankt, dus wij zijn snel weg in Ophoven. We varen een stukje over de Maas en maken een rondje op de plassen, tot het Nederlandse Wessem. Dit is op een andere manier heerlijk genieten van de Limburgse natuur in de lente. Een kudde Konikpaarden met veulentjes graast op de oever, de Gallowayrunderen hebben schattige kalfjes, watervogels broeden op hun nesten en een zwaan cirkelt rond ons bootje.

Bij zonsondergang varen we de Oslo weer binnen in jachthaven De Spaenjerd in Ophoven. © MaV 

Aperitief op het dek. ©  Guy Puttemans

Als de wind even aanwakkert, krijgen we meteen een bezorgd sms’je van Johan of alles lukt. Onder de rode avondgloed varen we de haven weer binnen. Na een avondwandeling aan wal, maken we van de bank een tweepersoonsbed. Goed voor een nachtje, want heel comfortabel slaapt die bank toch niet. Wij zijn met twee, met vier zou ik de boot een maatje groter kiezen.

Met de vaarkaart aan boord kan je je route op de Maas en de Maasplassen uitstippelen. ©  Guy Puttemans

Gallowayrunderen op de Maasoevers. ©  MaV

’s Morgens kan je voor 12,95 euro ontbijt op de boot bestellen. Of je wandelt naar hotel De Spaenjerd voor een eenvoudig, maar lekker ontbijt voor 12 euro. Als je zelf je boodschappen doet, zit verder alles in de huurprijs van de boot. Prijzen vanaf 159 euro per nacht. (mav)

Het roer van de boot staat binnenin het huisje. ©  Guy Puttemans

Info: www.otter-easyhouseboats.com

Meer over Toerisme

Aangeboden door onze partners

Niet te missen