©  BELGA

Julien Watrin verrast met zege, persoonlijk record én EK-limiet op 400 meter horden op FBK Games Hengelo

Julien Watrin heeft maandag verrassend de 400 meter horden gewonnen bij de FBK Games in het Nederlandse Hengelo. Hij klokte 49.47, een persoonlijk record waarmee hij onder de limiet duikt voor het EK atletiek in München in augustus.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Het persoonlijk record van Watrin stond sinds 2019 op 49.92. Daar dook hij maandag, bij zijn eerste 400 meter horden van het seizoen, meteen ruim onder. Voor het EK had hij 49.50 nodig, voor het WK atletiek in Eugene in juli is 48.90 vereist.

“Dit is een binnenkomer waar ik alleen maar blij mee kan zijn”, vertelde Watrin na afloop. “Er stond een heel felle wind en ik had bovendien best veel stress voor mijn eerste horderace van het seizoen. Dat ik in die omstandigheden al zo hard kan lopen, is echt veelbelovend. Ik liep nog heel defensief. Als ik er volgende keer van bij de start in durf te vliegen, zal het meteen harder gaan. Als ik zie met welke tijd ik hier kan openen, mag ik van die WK-limiet een doel maken. Ik heb nog een kleine vier weken.”

Door een blessure aan de hamstrings was de voorbereiding van Watrin allesbehalve ideaal. “Midden mei heb ik twee weken nauwelijks gelopen”, vertelt hij. “Daarom wist ik niet wat ik hier kon verwachten. Zelfs mijn eigen coach had zenuwen, omdat ik mezelf op training niet echt heb kunnen testen.”

De wedstrijdplanning van Watrin voor de komende weken ligt nog niet honderd procent vast, maar twee wedstrijden staan al zeker op de planning: Genève aanstaande zaterdag en het BK in Gentbrugge twee weken later.

Paulien Couckuyt zesde in moeilijke weersomstandigheden

Nog op de FBK Games in Hengelo is Paulien Couckuyt zesde geëindigd op de 400 meter horden. Haar chrono was met 56.90 teleurstellend, maar de felle wind maakte het de hordeloopsters dan ook bijzonder lastig.

De beste seizoenstijd van Couckuyt staat op 56.05, haar nationale record bedraagt sinds vorig jaar 54.47. Voor het WK atletiek in Eugene in juli en voor het EK in München in augustus is Couckuyt al geplaatst. De winst ging maandag voor eigen volk naar de Nederlandse olympische bronzenmedaillewinnares Femke Bol in 53.94.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Gregory Van Gansen

“Gevoelsmatig was dit mijn beste wedstrijd van het seizoen”, zei Couckuyt. “Alleen maakte die wind het bijna onmogelijk om het passenritme te doen kloppen. Zet mij in een wedstrijd bij mooi weer en ik ben er zeker van dat er een goede tijd zal uitkomen. Op training begin ik mij ook steeds beter te voelen na een moeilijke periode vol blessures.” Zaterdag loopt Couckuyt in het Zwitserse Genève. Twee weken later volgt het BK in Gentbrugge.

Rani Rosius kan in Tilburg opnieuw niet overtuigen

Rani Rosius heeft maandag de 100 meter gewonnen bij de T-meeting in het Nederlandse Tilburg. Haar chrono was met 11.64 echter niet overtuigend.

In de reeksen was Rosius iets sneller dan in de finale: dan liep ze 11.57. De Limburgse spurtbelofte heeft het de laatste weken moeilijk om haar draai te vinden. Haar seizoensbeste van 11.40 is wel al degelijk, maar die chrono liep ze in Nairobi op grote en gunstige hoogte. Haar persoonlijk record staat sinds vorig jaar op 11.33. Voor het EK in München in augustus is 11.24 nodig, voor het WK in Eugene in juli 11.15.

Als ze de limiet niet loopt, heeft Rosius nog altijd de kans om zich via de World Rankings voor het WK te plaatsen. De top 48 mag naar Eugene en ze is momenteel 45e.

Discuswerper Philip Milanov realiseert in Eeklo zijn verste worp in drie jaar tijd

Philip Milanov heeft maandag tijdens een kleine atletiekmeeting van zijn eigen club in Eeklo 64m48 laten optekenen in het discuswerpen. Dat is de beste worp in drie jaar tijd voor de nationale recordhouder.

Op zijn oude niveau is de inmiddels 30-jarige Milanov nog altijd niet. Zijn nationale record staat nu al zes jaar op 67m26, maar hij begint eindelijk wel weer wat in de buurt te komen. Voor het EK atletiek in München in augustus is 65m20 nodig, voor het WK in Eugene in juli 66m00. Voor het WK kan Milanov zich ook plaatsen via de World Rankings. De Bruggeling is momenteel 27e, terwijl de top 32 naar Eugene mag.

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Gregory Van Gansen

Aangeboden door onze partners