© Luc Engelbos

© Luc Engelbos

© Luc Engelbos

© Luc Engelbos

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

2.000 jaar oud bijltje uit Nieuwerkerken tentoongesteld tijdens eerste Vlaamse detectiedagen

Nieuwerkerken -

Nieuwerkerken blijkt een erg interessante locatie voor metaaldetectoristen. In de ondergrond hebben ze met metaaldetectoren al vele vondsten gedaan. Een aantal daarvan worden tentoongesteld tijdens de allereerste Vlaamse detectiedagen op 11 en 12 juni.

Luc Engelbos

Op zaterdag en zondag 11 en 12 juni gaan in Nieuwerkerken de eerste Vlaamse Metaaldetectiedagen door. Mario Raeymaekers van Detectum, de koepelorganisatie van Vlaamse verenigingen voor metaaldetectoristen, vertelt waarom dit precies in Nieuwerkerken doorgaat: "Wellicht denk je bij metaaldetectie eerder aan Romeins Tongeren of aan Merovingische vindplaatsen in de Kempen. Bij de kenners klinkt Nieuwerkerken wel bekend. Niet alleen werd in onze gemeente in 2005 de grootste kopermuntenschat ooit in Vlaanderen gevonden, maar metaaldetectoristen doen hier in de omgeving geregeld zeer opmerkelijke vondsten. Eerder dit jaar werd hier een bronzen bijl uit de vroege metaaltijden gevonden. De plek waarop het bijltje gevonden werd doet vermoeden dat het hier om een oude offerplaats gaat. Metaaldetectoristen vinden hier geregeld mantelspelden en zilveren munten uit de Romeinse tijd of zilvergeld uit de periode van de Merovingers of uit de middeleeuwen. Op de metaaldetectiedagen kan je een keuze van vondsten van de laatste jaren zien.”

De Vlaamse Metaaldetectiedagen zijn er niet alleen om vondsten uit Haspengouw tentoon te stellen, er zijn ook infostands en er worden allerhande activiteiten en workshops georganiseerd. Bezoekers kunnen zelf metaaldetectoren uitproberen om te testen hoe zo’n toestel werkt. Of ze kunnen zelf meegebrachte eigen vondsten laten determineren; kenners vertellen hen wat ze precies gevonden hebben. Voorts zijn er workshops fotografie om objecten te leren fotograferen, en workshops over hoe je vondsten precies moet reinigen. Ook de meer ervaren bezoekers vinden hun gading. Zo zijn er specifieke workshops voor metaaldetectoristen en demonstraties van nieuwe toestellen. Er kunnen ter plaatse ook metaaldetectoren worden aangekocht. De Vlaamse metaaldetectiedagen gaan door in ontmoetingscentrum De Brug in de Kerkstraat in Nieuwerkerken, telkens van 13 tot 18 uur. De toegang is gratis.

https://detectum.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer