©  @BelgiumAnkara

Yellow Tigers halen eerste set binnen maar verliezen tegen Servië in opener Nations League volley

De Belgische nationale volleyvrouwen hebben woensdag hun eerste wedstrijd voor de Nations League niet kunnen winnen. De Yellow Tigers (FIVB 13) verloren in het Turkse Ankara van Servië (FIVB 5) met 1-3. De setstanden waren 25-14, 16-25, 17-25 en 22-25.

Bron: BELGA

De vrouwen van bondscoach Gert Vande Broek begonnen sterk en wonnen de eerste set ruim, maar toen schoot Servië wakker. Set twee en drie gingen naar de Servische vrouwen maar in de vierde set boden de Tigers meer weerwerk. Onvoldoende echter om een vijfde set uit de brand te slepen, want Servië won de vierde set en legde zo de 1-3 eindstand vast.

Donderdag, zaterdag en zondag volgen in de Turkse hoofdstad nog wedstrijden tegen Italië (FIVB 7), Thailand (FIVB 16) en Turkije (FIVB 4). Voor de tweede week in de vierde editie van het landentoernooi moeten de Belgen naar het Filipijnse Quezon City. Daar zijn China (FIVB 3), Canada (FIVB 19), Polen (FIVB 12) en Bulgarije (FIVB 17) van 15 tot 19 juni de tegenstanders. Tijdens de derde week nemen de Tigers het vanaf 30 juni in het Canadese Calgary op tegen de Verenigde Staten (FIVB 1), Duitsland (FIVB 11), Nederland (FIVB 10) en Japan (FIVB 9). De beste acht van zestien deelnemende landen plaatsen zich voor de knock-outfase. Die staat van 13 tot 17 juli in Ankara op de planning.  

De Belgische volleybalsters zijn er voor de vierde keer op rij bij in de Nations League. In 2018 werden ze dertiende, in 2019 zevende en vorig jaar negende. Het eindtoernooi halen lukte hen nog niet.

Red Dragons verliezen in European Golden League

De Belgische nationale volleymannen hebben woensdag hun derde groepswedstrijd in de European Golden League verloren. De Red Dragons (FIVB 26) gingen in Tartu tegen Estland (FIVB 48) met 3-1 de boot in. De setstanden waren 29-27, 31-29, 22-25 en 25-13.

De Belgen begonnen het toernooi vorige week in Aalst met een 3-0 (25-16, 27-25, 25-16) overwinning tegen Letland (FIVB 49). Dit was de eerste wedstrijd van Emanuele Zanini als bondscoach van de Red Dragons, de ervaren Italiaan die in januari werd aangesteld aan het hoofd van de nationale ploeg. Nadien volgde een 3-0 (26-24, 25-16, 25-12) nederlaag in en tegen Tsjechië (FIVB 30).

De Dragons spelen zondag nog eens tegen de Esten en komende woensdag (8 juni) staan ze opnieuw tegenover de Tsjechen, telkens in de Kortrijkse Lange Munte. Op 11 juni sluiten ze de campagne af met een trip naar Letland. In de stand staan de Belgen met drie punten op de derde plaats.

Aan het einde van de zes wedstrijden plaatst de beste ploeg uit elk van de drie groepen zich voor de Final Four in Kroatië. De Kroaten zijn automatisch gekwalificeerd, dus als zij hun groep winnen doet de beste runner-up (over alle poules heen) ook mee.

Aangeboden door onze partners