©  AFP

President Emmanuel Macron vraagt “volledige transparantie” over incidenten rond Stade de France voor Champions League-finale

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn regering gevraagd transparant te zijn over de incidenten die zaterdagavond plaatsvonden in de omgeving van het Stade de France. Dat heeft regeringswoordvoerder Olivia Gregoire woensdag bekendgemaakt. Ze verontschuldigde zich ook voor de incidenten.

Bron: Belga

Macron heeft de ministerraad meegedeeld dat hij “van zijn regering verwacht dat zij transparant is, de feiten opheldert, manieren vindt om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt en dat zij effectief reageert”, aldus Gregoire. “Ik wil ook mijn verontschuldigingen aanbieden en in ieder geval zeggen dat het ons spijt”, voegde ze nog toe.

Gregoire benadrukte wel dat de minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, alle vertrouwen geniet van president Macron, ondanks het feit dat hij momenteel het mikpunt is van felle kritiek vanuit de oppositie.

Aan het Stade de France vonden zaterdag verschillende incidenten plaats toen supporters probeerden om de toegang tot het stadion te forceren. De Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool moest een halfuur worden uitgesteld vanwege de spanningen in het stadion. Verschillende supporters probeerden om over de veiligheidshekken te klimmen. Het kwam tot confrontaties tussen de politie en de supporters. De ordediensten gebruikten daarbij traangas.

Volgens Darmanin was het politieoptreden gerechtvaardigd omdat “30.000 tot 40.000 Engelse supporters zonder tickets of met vervalste tickets” probeerden het stadion te betreden. Die uitspraken zorgde voor heel wat controverse. De oppositie beschuldigt Darmanin van liegen en vraagt om zijn ontslag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners