©  BELGAIMAGE

Irak veroordeelt IS-leider tot doodstraf voor aanslag in 2021

In Irak heeft het strafhof maandag een leider van terreurgroep Islamistische Staat (IS) veroordeeld tot de doodstraf, zo bericht het Franse persagentschap AFP. Als “belangrijkste verantwoordelijke” staat hij terecht voor een dubbele zelfmoordaanslag in januari 2021 in het centrum van de hoofdstad Bagdad.

Bron: BELGA

Bij de aanslag op een markt met tweedehandskleding kwamen 32 mensen om het leven, 110 anderen raakten gewond. Een eerste zelfmoordterrorist bracht zijn bomgordel te midden van de marktkramers  op het Tayaranplein ter ontploffing, waarop de hulpdiensten zich op de plek van het geweld verzamelden om de slachtoffers te verzorgen. Op dat moment blies een tweede jihadist zichzelf op.

Tijdens het onderzoek naar de aanslag bekende de IS-leider lid te zijn van de terreurgroep sinds 2012. Hij zou de aanval hebben gepland en de twee kamikazes hebben uitgerust.

In juli 2021 vond de laatste IS-aanval in Irak plaats. Toen viseerde de terreurgroep een markt in de sjiitische wijk Sadr City. Hierbij kwamen zo’n dertigtal mensen om het leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer