Themabeeld ©  Fred Debrock

Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “Verhoging defensiebudget mag niet ten koste gaan van koopkracht”

Een eventuele verhoging van het budget voor Defensie naar 2 procent van het bruto binnenlands product mag niet ten koste gaan van de koopkracht. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder gezegd bij RTBF. De PS-minister pleit voor een Europese discussie over de vraag of de uitgaven wel moeten worden meegeteld in het begrotingstekort.

jvhBron: BELGA

Premier Alexander De Croo wil eind juni naar de NAVO-top kunnen trekken met het nieuws dat België de defensieuitgaven tegen 2035 eindelijk optrekt naar de norm van 2 procent van het bbp, in navolging van andere EU-landen die aangespoord door de Russische invasie in Oekraïne extra geld vrijmaken voor defensie  Maar binnen Vivaldi is niet iedereen het daarmee eens: de groene vicepremiers Petra De Sutter en Georges Gilkinet komen maandag met een voorstel om de koopkracht te verhogen. In De Standaard noemen ze defensie “op dit moment niet echt prioritair”.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vindt dat een hoger defensiebudget op dit moment niet ongepast zou zijn, zei ze maandagochtend in La Première op de Franstalige openbare omroep. Alleen mag dat niet ten koste gaan van de koopkracht, de sociale zekerheid en de openbare dienstverlening, waarschuwde ze. 

De PS-minister pleit voor een Europese discussie over de vraag of de extra militaire uitgaven wel moeten meetellen in de begrotingscijfers. Eerder gold ook al een uitzondering voor terrorismebestrijding, bracht ze in herinnering.

Meer over Defensie

Aangeboden door onze partners