Lukas Dhont wint ‘Grand Prix’ in Cannes

Lukas Dhont (31) heeft zaterdagavond op het 75ste filmfestival van Cannes de ‘Grand Prix’ gewonnen, met zijn nieuwste film ‘Close’. De Gouden Palm ging naar de Zweedse regisseur Ruben Östlund voor zijn film “Triangle of Sadness”. Ook andere landgenoten vallen in de prijzen: ‘Le otto montagne’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch wint de juryprijs, en de broers Dardenne krijgen een speciale prijs voor ‘Tori et Lokita’.

Onze landgenoot Lukas Dhont heeft de ‘Grand Prix’ gewonnen op het filmfestival van Cannes met zijn film “Close”. Hij moet de prijs delen met “Stars At Noon” van Française Claire.

Dhont was in de running om de Gouden Palm te winnen. De Britse krant The Guardian wist het al zeker, en ook bij filmkenners klonk vooraf eensgezindheid: Lukas Dhont zou en moest dit jaar de Gouden Palm winnen. Ook The Independent bekroonde de Gentenaar al met vijf sterren. Geen enkele film waarover zo veel ‘buzz’ bestond als over Close. Uiteindelijk werd het dus de ‘Grand Prix’, ook wel ‘de zilveren medaille’ genoemd.

“De selectie telt 21 films. Dat die van mij daar tussen staat, met al die grote regisseurs, vind ik groot, zelfs grotesk. Ik ben ambitieus, maar ben vooral dankbaar om als kleine vis in die grote oceaan te mogen zwemmen”, vertelde Dhont over de nominatie.

Eerder deze week sprak Dhont wel zijn droom om te winnen uit. “Natuurlijk, maar ik wil het moment ook genoeg beleven. Bij Girl heb ik de hele première lang naar de grond gekeken, omdat ik te zenuwachtig was. Ik kon toen niet ten volle genieten. Dus heb ik besloten om dit keer wel het moment te beleven.”

Na de première op donderdagavond werd Close al bekroond met een staande ovatie, die meer dan tien minuten duurde. De film vertelt het verhaal van twee 13-jarige vrienden die door het noodlot worden gescheiden, waarna de ene toenadering zoekt tot de moeder van de andere. Dhont maakte Close onder meer met zijn broer Michiel, die optrad als producent.

Girl

In 2018 nam Lukas Dhont al de Caméra d’Or, de prijs voor beste debuutfilm, mee naar huis voor Girl. Binnen de selectie Un Certain Regard werd hoofdrolspeler Victor Polster uitgeroepen tot beste acteur, en de film kreeg ook de prijs van de internationale filmpers. Girl rijfde daarnaast de Queer Palm binnen.

 ©  AFP

 ©  PHOTOPQR/LE PARISIEN/MAXPPP

Belgen in Cannes

De Belgen waren dit jaar sterk vertegenwoordigd in Cannes. Zo maakten ook Tori et Lokita van de gebroeders Dardenne en Otto montagne van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen kans op de Gouden Palm. Die laatsten wonnen de juryprijs. De broers Dardenne wonnen een speciale prijs voor het 75ste jubileum van het filmfestival. Adil El Arbi en Bilall Fallah stelden hun nieuwe film Rebel voor, en de Franse film Les pires met acteur Johan Heldenbergh won vrijdag al Un Certain Regard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer