Vijf meisjes onderworpen aan toxicologisch onderzoek na melding van ‘needle spiking’ op We R Young

Hasselt -

Het Hasseltse tienerfestival We R Young is woensdag rond 19 uur door de ordediensten stilgelegd na meldingen van needle spiking. 24 tieners werden onwel terwijl massaal paniek uitbrak. Tien kinderen moesten naar het ziekenhuis, vijf kregen een toxicologisch onderzoek. Eén meisje zou een prikwonde vertonen. Of het echt om needle spiking gaat, moet onderzoek uitwijzen.

Om 18 uur voelde een eerste meisje zich ziekjes en meldde ze zich aan bij de verpleegpost. “Ze vertelde er dat ze een prik zou gevoeld hebben”, zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Het probleem deinde op de festivalweide al snel uit. De ene na de andere tiener, allemaal meisjes, werd onwel. We hebben meteen ons noodinterventieplan opgestart en zijn in overleg gegaan met de ordediensten om het festival meteen te beëindigen. Dat is rond 19 uur gebeurd, waarna het hele terrein ontruimd is.”

“De tieners die zich onwel voelden, werden eerst op het terrein verzorgd. De meesten vertoonden klachten zoals hoofdpijn en hyperventilatie. Bij één meisje zou effectief een prikwonde vastgesteld zijn, maar het onderzoek loopt verder. Ook de gerechtelijke instanties kwamen op het terrein om te bekijken hoe een en ander gebeurd kan zijn.” In totaal waren 24 kinderen onwel geworden. Tien van hen werden door een ambulance of hun ouders naar het ziekenhuis gebracht. Vijf meisjes werden onderworpen aan een toxicologisch onderzoek, waaronder vier in het Jessa Ziekenhuis en één in het ziekenhuis Noorderhart in Pelt.

Onderzoek

“Bij een eerste screening- en urinetest is niets verdachts gevonden”, zegt Anja De Schutter van het parket Limburg. “Op last van het parket zijn vijf bloedstalen afgenomen met het oog op toxicologisch onderzoek door een laboratorium. Dat gaat wat dieper en zal dus langer duren.”

De politie LRH is een onderzoek gestart. “We gaan donderdag de meisjes die onwel zijn geworden verhoren en wachten ook de uitslagen van de onderzoeken af. Mogelijks is er daarna meer info over eventuele verdachten”, zegt Dorien Baens van politie LRH.

LEES OOK. Hoe werkt ‘needle spiking’ en waarom is het zo moeilijk te bewijzen?

KPM-cup

Voor heel wat ouders kwam er een verrassend telefoontje van hun kinderen die plots twee uur vroeger dan het geplande einduur van 20 uur moesten opgehaald worden. In de buurt werd het dan ook behoorlijk druk door passerende voertuigen.

Donderdag vindt normaal gezien de KPM-cup skaten plaats op hetzelfde terrein. “We hebben geen aanwijzingen dat dit niet meer kan, dus de KPM-cup gaat door. Dit is ook een ander evenement met vrije toegang. Maar de medewerkers gaan wel een bijkomende briefing vooraf krijgen, om de veiligheidsmaatregelen nog eens te onderlijnen”, zegt Vandeput. Dirk Jacobs/Olivier Simons

 

 © Luc Daelemans

 

 ©  Luc Daelemans

 

 © Luc Daelemans

 

 © Dirk Jacobs

 

 ©  Dirk Jacobs

 

 © Luc Daelemans

 

 ©  Dirk Jacobs

 

 © Dirk Jacobs

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio