Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Nergens wordt arbeid meer belast dan in België

Het overheidsbeslag op arbeid is nergens zo groot als in België. Dat blijkt opnieuw uit een ranking van de Oeso. Voor het eerst in jaren gaat de belastingdruk in ons land ook omhoog.

jvhBron: BELGA

De Oeso maakt al 21 jaar een ranking van de zogenaamde ‘belastingwig’: het verschil tussen wat een werknemer kost aan een werkgever en wat de werknemer netto overhoudt. Het verschil keert in de vorm van werkgevers- en werknemersbijdragen en inkomstenbelasting terug naar de staat. De Oeso meet dus de belasting op arbeid.

Al die jaren al staat ons land bovenaan de ranking. Nergens is de belasting op arbeid dus zo groot als in België. Voor een alleenstaande zonder kinderen met een doorsnee loon bedroeg die belastingdruk vorig jaar 52,6 procent. Op nummer twee en drie staan Duitsland en Oostenrijk met respectievelijk 48,1 en 47,8 procent. 

Voor een gezin van tweeverdieners met kinderen bedroeg de belastingdruk vorig jaar 45,2 procent. Ook dat is goed voor goud. Duitsland (40,9) en Frankrijk (40,9) vervolledigen het podium.

Voor het eerst in jaren stijgt bovendien de belastingdruk in ons land, met 0,4 procentpunt voor alleenstaanden, en met 0,6 procentpunt voor gezinnen.

Meer over Belastingen

Aangeboden door onze partners