©  AFP

Ex-winnaar Tom Dumoulin stapt aangeslagen uit de Giro: “Het lijf is momenteel op”

Tom Dumoulin is zaterdag tijdens de veertiende rit van de Ronde van Italië uit koers gestapt. De Nederlandse ex-winnaar was al een tijdje op de sukkel en had pijn aan zijn rug. “Tom had het al enkele dagen lastig op fysiek vlak”, zo tweette zijn team Jumbo-Visma.

Maarten Delvaux, Stijn Joris

Tom Dumoulin was met ambities afgezakt naar de Giro-start in Boedapest twee weken geleden. Na een goeie tijdrit (derde) volgde echter al snel de ontnuchtering op de Enta, waar hij meer dan zes minuten verloor op de favorieten. Een paar dagen later maakte ritwinst van ploegmakker Koen Bouwman in Potenza - waarbij Dumoulin gangmaker was van de succesvolle vlucht - veel goed, maar een pijnlijke rug bleef hem parten spelen. Die rugblessure sleepte al aan sinds de UAE Tour in februari.

Zaterdag moest Dumoulin al vroeg het peloton laten gaan in een pittige bergetappe. Even later stapte hij in de volgwagen. “De tank is leeg. Ik weet op dit moment niet zo goed wat ik erover kan zeggen”, vertelt een aangeslagen Dumoulin. “Dit is ontzettend balen. Ik kan geen vermogen wegtrappen zonder dat het pijn doet. De vorm is er simpelweg niet. Ik heb op dit moment geen antwoord op de vraag waar dat aan ligt.”

“Ik merkte dat ik niet beschikte over de beste benen in deze Giro. Desondanks was ik erop gesteld deze ronde uit te rijden en samen met de rest van de ploeg te finishen in Verona. Ik wilde zo op zijn minst de nodige wedstrijdkilometers in de benen krijgen. Ik pepte mezelf iedere ochtend op om er het beste van te maken, maar dat lukt me simpelweg niet. Het lijf is momenteel op.”

Dumoulin gaat nu naar huis om de “teleurstelling een plekje te geven”. “Daarna zien we weer verder”, zo klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Tom Dumoulin

Aangeboden door onze partners